Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Csökken a cukorbetegség rizikója a szoptató nőknél

Azoknál a középkorú nőknél, akik szoptatták csecsemőiket, kisebb valószínűséggel alakult ki 2-es típusú, felnőttkori diabétesz egy ausztrál vizsgálatban.

Mintegy 53 ezer, 45 év fölötti nő részvételével zajlott az a vizsgálat, amely megállapította, hogy minden év szoptatás kapcsolatba hozható a nőknél a diabétesz kialakulásának 14 százalékos csökkenésével. A Diabetes Care című szakfolyóiratban közzétett eredmények nem azt igazolják, hogy maga a szoptatás védő hatású a 2-es típusú cukorbetegség ellen, tehát nem ok-okozati összefüggést állapítanak meg.

Bette Liu kutatásvezető, a University of Western Sydney munkatársa szerint azonban több korábbi tanulmány is kapcsolatot állított fel a szoptatás és a diabétesz kifejlődésének csökkent kockázata között. A mostani vizsgálat újdonsága a megelőzőekhez képest, hogy olyan nőkre is kiterjedt, akik soha nem szültek. Ehhez a csoporthoz képest azoknál a nőknél, akik szültek ugyan, de nem szoptattak, 50 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki 2-es típusú cukorbetegség, ugyanakkor nem nőtt a kockázat azoknál a nőknél, akik szültek és legalább három hónapig szoptatták csecsemőiket.

Liu úgy véli, a gyerekszülés növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát a nők későbbi élete során, ám a szoptatás ugyanilyen mértékben csökkentheti a rizikót. Az összefüggés hátterében Liu szerint a szoptatás alatti hormonális változások, és azok esetleges hosszabb távú hatása állhat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/szoptatas-cukorbetegseg