Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A kalóriasűrűség is fontos információ a fogyáshoz

Ha kontrollálni szeretnénk az étkezéssel a szervezetünkbe vitt energia mennyiségét, ne csak a kalóriákat számolgassuk, gondoljunk a kalóriasűrűségre is!  

A kalóriadenzitás vagy más néven kalóriasűrűség az egy gramm ételben található kalóriák mennyiségét jelenti. De milyen jelentősége van ennek az étrend szempontjából?

A kalóriasűrűséget két fő tényező határozza meg: a víztartalom és a rosttartalom. Jeannie Gazzaniga-Moloo, az Amerikai Dietetikusok Szövetségének szóvivője szerint „nagy általánosságban elmondható, hogy a magas víz- és rosttartalmú ételek kalóriasűrűsége alacsony. Ilyenek a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek.”

A magas víz- és rosttartalmú ételek előnye még, hogy fogyasztásuk után sokkal tovább érezzük magunkat jóllakottnak, és később éhezünk meg. „Ha elfogyasztunk egy almát, azzal legalább olyan jól lakhatunk, mintha 50 gramm chipszet ennénk (ami egy rendkívül magas kalóriasűrűségű étel), de ötször kevesebb kalóriát viszünk be vele.”

Ennek ellenére a magas kalóriasűrűség nem mindig rossz dolog. „A magok, diófélék és az avókádó is igen magas kalóriasűrűségű ételek, mégis részei lehetnek az egészséges étrendnek, hiszen rengeteg rostot és többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaznak” – nyilatkozta Gazzaniga-Moloo. Természetesen belőlük kevesebbet érdemes fogyasztani, ha nem szeretnénk túlzásba vinni a bevitt kalóriákat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/kaloriasuruseg