Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A vízipipa veszélyei

A vízipipa egyre népszerűbb a fiatalok körében, valószínűleg azért is, mert biztonságosabbnak tartják, mint a cigarettát. Valójában azonban a dohányzás e formája még veszélyesebb is lehet.

Miközben világszerte korlátozzák a dohányzást a nyilvános helyeken, Kanadában és az Egyesült Államokban egyre több vízipipa-bár nyílik, ahol a vendégek édesített, ízesített dohányt szívhatnak.

Egy kanadai kutatás szerint a vízipipa, vagy más néven sisa leginkább a 18-20 éves, angol anyanyelvű fiatalok között népszerű, akik saját lakással, és viszonylag magas jövedelemmel rendelkeznek. A megállapítások alapjául a Quebec-i Közegészségtani Nemzeti Intézet és a McGill Egyetem munkatársainak 18 és 24 év közötti montreali fiatalok dohányzási szokásait felmérő vizsgálata szolgált.

„A vízipipa népszerűségét az adja, hogy biztonságosabbnak tartják, mint a cigarettázást. Azonban a sisa füstje nikotint, szénmonoxidot és karcinogéneket is tartalmaz, akár a cigarettánál nagyobb mennyiségű kátrányt és nehézfémeket” – figyelmeztet Jennifer O'Loughlin professzor, a Montreali Egyetem vezető kutatója.

A kutatásból az is kiderült, hogy a vízipipa-használók gyakran más pszichoaktív szereket, marihuánát, tiltott drogokat és alkoholt is használnak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/vizipipa-dohanyzas