Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Takarékoskodó génjeink miatt hízunk el

Genetikusok szerint azon gének miatt hízunk, amelyek valaha lehetővé tették, hogy túléljük az éhezést.

Őseink közül azok maradtak életben, akik képesek voltak bőség idején annyi kalóriatartalékot felhalmozni, amennyivel átvészelhették az éhínséget. Az ezt lehetővé tévő géneket a szakemberek takarékoskodó génnek hívják. Az ínséget túlélők aztán ezeket örökítették tovább utódaiknak.

Ma már azonban a nyugati világban sokkal könnyebb táplálékhoz jutni, ugyanakkor életmódunk miatt sokkal kevesebb energiát kell elégetnünk, mint egykoron.

A genetikusok szerint az elhízás világméretű járványának egyik oka tehát az, hogy örökítőanyagunkban ott a takarékoskodó gén, amelyik biztosítja, hogy szervezetünk számára mindig bőségesen legyen tartalékenergia – elsősorban zsírszövet formájában. Ez a gén valaha a túlélésünk záloga volt, mára viszont az egyik legsúlyosabb társadalmi-egészségügyi probléma okozójává vált.

 Leslie Schulz és munkacsoportja az Arizonában élő pima indiánokat kezdte vizsgálni 15 éve. A törzs tagjai az utóbbi évtizedekben ugyanúgy élnek és táplálkoznak, mint az átlag amerikai, a statisztikák szerint azonban körükben 38 százalékos a felnőttkori cukorbetegség aránya, szemben az öt százalékos amerikai átlaggal.

Nincs a világon másik embercsoport, amelyiknek tagjai közül ennyien szenvednének cukorbetegségben. A Mexikóban élő, genetikailag hasonló pima indiánok között viszont igen ritka a cukorbetegség. A kutatók most azt vizsgálják, hogy az ott is életmódot váltó indiánok körében növekszik-e a cukorbetegség és az elhízás gyakorisága.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/genek-elhizas