Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Gyakoribb a fájdalom a túlsúlyosaknál

A túlsúlyosaknál gyakoribbak a különféle, heveny és krónikus fájdalmak, ami a depresszióval is összefügg – állapították meg amerikai kutatók.

Korábbi vizsgálatok a túlsúlyos emberek krónikus fájdalmát ízületi elváltozásokkal magyarázták, amelyek közül körükben a leggyakoribb az ágyéki gerinc rendellenessége, valamint a csont- és ízületi gyulladás (osteoarthritis).

Amerikai kutatók most újabb magyarázatot találtak arra, miért gyakoribbak a fájdalmak a plusz kilókkal küzdőknél. Lisa Johnson Wright és a San Diego-i Kalifornia Egyetem munkatársai a Washingtoni Egyetemmel és a San Diegói Veterán Egészségügyi Intézettel karöltve 3471 beteg családtörténetének és pszichoszociális tényezőinek elhízásra és a krónikus fájdalomra gyakorolt hatását vizsgálta.

A túlsúlyos egyének a normál súlyúakhoz képest gyakrabban számoltak be hát-, izom-, hasi fájdalomról, tenziós és migrénes fejfájásról, valamint más fájdalmakról. A kutatók megállapították, hogy a depresszió, mint viselkedési faktor, szerepet játszik mind az elhízás, mind a fájdalom kialakulásában, a depressziósak ugyanis nem mozognak, ami mind az elhízás, mind a heveny és a krónikus fájdalom kialakulását elősegíti.

A krónikus fájdalom és az elhízás súlyos probléma a nyugati típusú társadalmakban, becslések szerint az Egyesült Államokban az elhízás évente 118 milliárd, a krónikus fájdalom pedig 70 milliárd dollárt emészt fel – részben az állapotból fakadó egészségügyi ellátás, részben a kieső munka eredményeként.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/fajdalom-tulsuly-depresszio