Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Hiába jobb a csoki, mégis a pirulát választják

Hiába segítheti a magas vérnyomás csökkentését a csokoládé, az emberek többsége mégis jobban bízik a pirulákban – állapította meg egy ausztrál kutatás.

Több korábbi vizsgálat is beszámolt már arról, hogy az étcsokoládéban lévő antioxidánsok hatékonyan csökkentik a vérnyomást – és ehhez elég lehet mindössze napi 30 kalóriányit fogyasztani az antioxidánsokban gazdag édességből.

Karin Ried és munkatársai nyolc héten át tartó kísérletükben a résztvevők egy részének napi 50 mg, a kereskedelemben kapható étcsokoládét adtak, amely 70 százalék kakaót, és 750 milligramm polifenolt – egyfajta antioxidánst – tartalmazott. A résztvevők egy másik csoportja paradicsomkivonatból készült kapszulát kapott, amely 15 mg antioxidánst (likopint) tartalmazott, egy harmadik csoport pedig szójaolajas placebót kapott.

Bár az étcsokoládé volt a legjótékonyabb hatással a vérnyomásra, a résztvevők többsége nem találta jó ötletnek ezt a kezelést. A csokit kapó csoport több mint felének nehézséget jelentett a megszabott mennyiség elfogyasztása, 20 százalékuk pedig hosszú távon egyenesen elfogadhatatlan kezelésnek tartotta a csokievést. Ezzel szemben a kapszulákkal szemben senkinek sem volt ellenérzése.

Az édességgel szembeni ellenérzés oka többnyire az étcsokoládé erős íze, valamint zsír- és cukortartalma volt.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/vernyomas-csokolade