Több korábbi vizsgálat is beszámolt már arról, hogy az étcsokoládéban lévő antioxidánsok hatékonyan csökkentik a vérnyomást – és ehhez elég lehet mindössze napi 30 kalóriányit fogyasztani az antioxidánsokban gazdag édességből.
Karin Ried és munkatársai nyolc héten át tartó kísérletükben a résztvevők egy részének napi 50 mg, a kereskedelemben kapható étcsokoládét adtak, amely 70 százalék kakaót, és 750 milligramm polifenolt – egyfajta antioxidánst – tartalmazott. A résztvevők egy másik csoportja paradicsomkivonatból készült kapszulát kapott, amely 15 mg antioxidánst (likopint) tartalmazott, egy harmadik csoport pedig szójaolajas placebót kapott.
Bár az étcsokoládé volt a legjótékonyabb hatással a vérnyomásra, a résztvevők többsége nem találta jó ötletnek ezt a kezelést. A csokit kapó csoport több mint felének nehézséget jelentett a megszabott mennyiség elfogyasztása, 20 százalékuk pedig hosszú távon egyenesen elfogadhatatlan kezelésnek tartotta a csokievést. Ezzel szemben a kapszulákkal szemben senkinek sem volt ellenérzése.
Az édességgel szembeni ellenérzés oka többnyire az étcsokoládé erős íze, valamint zsír- és cukortartalma volt.