Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Rövidebb ideig él, aki sok húst eszik?

A szénhidrátokban szegény, fehérjében gazdag étrend hiába egészségesebb, mint a szénhidrátdús táplálkozás, kutatók szerint azonban nem mindegy, hogy a fehérje döntően állati vagy növényi eredetű-e.

Annak ellenére, hogy számos kisebb, rövid távú kutatás igazolta, hogy az Atkins-féle szénhidrátszegény diéta fogyást eredményez, felmerült a kérdés, hogy az állati zsírokban és fehérjékben dús étrend nem növeli-e a krónikus betegségek, például a 2-es típusú diabétesz és a szívkoszorúér betegség kockázatát.

„Az emberek választhatják az eredeti Atkins-féle szénhidrátszegény étrendet, amelyben rengeteg kolbász, szalonna és sült hús van, vagy választhatják annak egészségesebb formáját, amelyben több növényi eredetű fehérje és zsír található” – mondta Dr. Frank B. Hu, az Annals of Internal Medicine szaklapban közzétett tanulmány vezető szerzője.

A tanulmányban a kétféle étrend hatását hasonlították össze, amely az eredmények szerint drámai mértékben eltér. Az állati eredetű zsírokat és fehérjéket tartalmazó szénhidrátszegény étrendet követő férfiak és nők esetében 23 százalékkal volt magasabb a halálozás kockázata, 14 százalékkal magasabb a szívbetegség eredetű halálozás kockázata, és 28 százalékkal magasabb a rákos eredetű halálozás kockázata.

A zömében növényi zsírokat és fehérjéket magában foglaló ún. Öko-Atkins diétán lévők esetében viszonyt 20 százalékkal volt alacsonyabb a halálozás aránya, és 23 százalékkal alacsonyabb a szívbetegség miatti halálozás kockázata.

A növényi eredetű zsírokat növényi olajok, diófélék, mogyoróvaj és például avokádó biztosíthatják, a fehérjéket pedig hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, szója és a belőle készült tofu.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/szenhidratszegeny-etrend-feherje