Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Könnyebben mozoghatunk céklalével

A céklalé fogyasztásáról már bebizonyosodott, hogy segíti a sportolók teljesítményének fokozását, legutóbb pedig az is kiderült róla, hogy idős korban, illetve szív- és tüdőbetegség esetén is hozzájárulhat az állóképesség fokozásához.

A céklalé volt az elmúlt év egyik legnagyobb sportélettani szenzációja. Az Exeteri Egyetem kutatóinak felfedezése szerint céklalé fogyasztása után a sportolók mintegy 16%-kal hosszabb ideig voltak képesek edzeni. A kezdeti eredményeket követően számos sportolón – az angol első osztály labdarúgóitól a profi kerékpárosokig – kipróbálták a teljesítményfokozó italt.

A céklalének kétféle fiziológiai hatása van. Egyrészt növeli az erek átmérőjét, így több vér tud áramlani az erekben, másrészt csökkenti az izmok oxigénszükségletét. A kettő együttes hatásának eredményeképpen nő a fizikai teljesítőképesség.

Az egyetem kutatói a céklalével kapcsolatos legújabb vizsgálataik során megállapították, hogy a zöldség leve csökkenti az alacsony intenzitású testmozgáshoz szükséges oxigén mennyiségét. Ennek azért van jelentősége, mert ahogy idősebbek leszünk, szervezetünk kevesebb oxigént tud hasznosítani, ami néhány ember számára azt jelenti, hogy olyan egyszerű feladatok, mint a séta sem kivitelezhető. A kutatást vezető Katie Lansley doktoranduszhallgató szerint a céklalé segítségével az ilyen emberek „olyan gyakorlatokat is meg tudnak csinálni, amit enélkül nem lennének képesek”.

Andy Jones professzor, a céklalével folytatott kísérletek úttörője elmondta, hogy a kutatás során először tudták vizsgálni a „normál” céklalé és nitrátmentes változatának hatását. Így derült ki, hogy a teljesítményfokozó hatásért a céklalé magas nitráttartalma felelős, ugyanis látványos teljesítménynövekedést csak a normál céklalevet fogyasztóknál figyeltek meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/ceklale-teljesitmeny