Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Depresszióhoz is vezethet a rossz időjárás

Lehangoltnak érzi magát télen, esetleg olyan típus, aki nem szereti a nyarat? Az időjárás sokkal jobban befolyásolja a hangulatunkat, mint gondoljuk, állítják német kutatók.

A berlini Humboldt Egyetem kutatói több mint kétezer német ember vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az embereket négy alapvető csoportba lehet sorolni: akiket nem befolyásol az időjárás vagy az évszakok, akik szeretik a nyarat, akik utálják a nyarat, végül pedig akik szeretik az esőt. Az is kiderült, hogy a gyerekek általában ugyanabba a típusba tartoznak, mint édesanyjuk, az azonban nem egyértelmű, hogy a kategóriák genetikai alapra vezethetők vissza, vagy tanultak.

Az Emotion című szakfolyóiratban megjelent tanulmány arra is kitér, hogy bizonyos évszak- és időjárásfüggő depressziók egyik mögöttes oka a D-vitamin-hiány. „Létezik egy szezonális variáció, amely jól dokumentált” – nyilatkozta Sue Penckofer, a chicagói Loyola Egyetem professzora. Ezek a tünetek, köztük a kimerültség is, a D-vitamin mennyiségének kismértékű növelése enyhítheti, bár mivel a D-vitamin nagy mennyiségben toxikus, nem szabad túlzásba vinni.

Penckofer elmondta, hogy a D-vitamin-hiány nem ritka jelenség télen, különösen a sötétebb bőrű emberek esetében. A professzor szerint sokan számolnak be arról, hogy D-vitamin kiegészítő szedésével javul kedélyállapotuk, és csökken a fáradtságérzésük. Bár a D-vitamin nem az egyedüli ok, ez is egy figyelemre méltó tényező, amellyel érdemes foglalkozni az időjárás hangulatunkra gyakorolt hatásainak feltérképezéséért folytatott harcban.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/idojaras-depresszio