48 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki depresszió azoknál, akik sok transzzsírt (folyékony olajból mesterséges hidrogénezéssel előállított, szilárd zsírok) fogyasztanak, azokhoz képest, akikre nem jellemző az ilyen zsírok fogyasztása – állapították meg a Navarra Egyetem és a Las Palmas de Gran Canaria Egyetem kutatói, akik hat éven keresztül követték figyelemmel és elemezték tizenkétezer, eredetileg nem depressziós önkéntes táplálkozási szokásait és életmódját.
Almudena Sanchez-Villegas, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy „minél több transzzsírt fogyasztott valaki, annál jobban súlyosbodtak a zsírsavak káros hatásai”. A szakember és munkatársai a hal- és növényi eredetű olajokban található többszörösen telítetlen zsírsavak, valamint az olívaolaj hatásainak elemezésével azt is kimutatták, hogy ezek fogyasztása „a depresszió kialakulásának alacsony kockázatával van összefüggésben”, azaz hatékony lehet a mentális betegségek kialakulása ellen vívott harcban.
A PLoS ONE című, nyílt hozzáférésű internetes tudományos folyóiratban megjelent tanulmány ugyanakkor elismerte, hogy a vizsgálat egy olyan európai nemzet lakóira terjedt ki, ahol viszonylag alacsony – a bevitt energiamennyiség mindössze 0,4 százalékát teszi ki – a transzzsír fogyasztása.
Ma mintegy 150 millió ember szenved depressziótól világszerte, és a számuk jelentősen megnőtt az elmúlt években. Ennek oka a kutatók szerint az, hogy a „nyugati táplálkozási szokásokban radikális változások történtek a zsírsavak fogyasztása terén. Bizonyos jótékony hatású zsírsavakat – így a hal- és növényi eredetű olajokban, valamint magvakban található egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavakat – egyszerűen lecseréltük a húsokban, margarinokban és egyéb termékekben, például a tömeggyártásban készülő tésztafélékben és gyorsételekben lévő telített- és transzzsírokra.”
A kutatóknak azt is sikerült megállapítaniuk, hogy a halálos kimenetelű szív- és érrendszeri betegségre, illetve annak kialakulására is „hasonló hatással lehet az ilyen étrend”.