Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Miért érdemes megfőzni a paradicsomot?

A paradicsom nyersen is egészséges, ám a hőkezelés növeli a benne található likopin hatását, emiatt kutatók szerint a főtt paradicsom fogyasztása hozzájárulhat a rák, a csontritkulás és a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez.

A likopin erős antioxidáns, amely más, zöldségekben, gyümölcsökben lévő tápanyagokkal ellentétben sokkal hatásosabb főzés, feldolgozás után. Legfőbb forrása a paradicsom, amelynek egyéb összetevői segítenek megelőzni a gyulladásos folyamatokat és a vérrögök képződését – derült ki az American Journal of Lifestyle Medicine című folyóiratban a lédús zöldséggel kapcsolatos kutatásokat összefoglaló áttekintésből.


A szerzők, Dr. Britt Burton-Freeman és Dr. Kristin Reimers szerint közismert a paradicsom fogyasztása és bizonyos betegségek, például a prosztatarák, a szívbetegség és a csontritkulás ritkább előfordulása közti kapcsolat is.

A szakemberek szerint a paradicsom és a belőle készült élelmiszerek könnyen elérhetők, olcsók és sokféle formában lehet őket kapni, ezért ezek fogyasztására buzdítanak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/fott-paradicsom-likopin