Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Példátlan: Szexuális úton terjedt a szúnyog okozta vírus

Brian Foy professzor, a Colorado Egyetem munkatársa Kevin Kobylinski PhD-hallgatóval Szenegál egyik dél-keleti falvába, Bandafassiba utazott tanulmányi útra. Útjuk során szúnyogokat fogtak be, melynek következtében számos rovarcsípéssel „gazdagodtak”.

Miután 2008 augusztusában hazatértek, mindketten megbetegedtek. Tüneteik között szerepelt az erős fáradtság, a bedagadt csukló, számos kiütés és fájdalmas vizelés. Foynál bőrproblémák is jelentkeztek, az ondójába pedig vér került. Néhány héttel később a feleségén is hasonló tünetek jelentkeztek, miközben rendkívül érzékennyé vált a fényre. Négy gyereküknek semmi baja nem lett.

A házaspár az Egyesült Államok Betegség Felügyeleti és Megelőző Központjának munkatársaihoz fordult, hogy próbálják meg beazonosítani, milyen kórral fertőződtek meg, de az orvosok csupán találgatni tudtak. Egyik felvetésük az volt, hogy talán a dengue-láz okozta betegségüket, noha az ellen Foy és Kobylinski is be voltak oltva.

Egy év is eltelt, mikor Andrew Haddow, a Texas Egyetem orvosi entomológusa egy Foy-jal eltöltött baráti sörözés során felvetette, hogy talán a Zika-vírus állhat a tünetek mögött, majd a szükséges vizsgálatok be is igazolták megérzését. A körülmények figyelembe vétele után egyértelművé vált, hogy felesége csakis szexuális úton fertőződhetett meg, hiszen lakhelyükön, Coloradóban nem él az a fajta szúnyog, amely a Zika-vírust terjeszti, és Foy hazatérte után nem sokkal, még mielőtt kijött volna rajta a betegség, együtt volt a feleségével.

Az Emerging Infectious Diseases című lapban ismertetett eset azért keltett különös figyelmet, mivel először fordult elő, hogy egy rovar által terjesztett vírus szexuális úton egyik emberről továbbterjedt egy másikra.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/zika-virus