Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Szigorítják a gabonatermékek vizsgálatát

Sűrűbben vizsgálja az élelmiszerhatóság a toxinok jelenlétét a gabonatartalmú élelmiszerekben, mivel nőtt a méreganyagok jelenlétének kockázata.

Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) megbízott elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a nagyobb kockázat miatt az április 1-je óta hatályos idei monitoring tervben megemelték a DON-toxinra vonatkozó vizsgálatok számát 25 százalékkal az előző évihez viszonyítva.

A sajtótájékoztatót azért tartotta az MgSzH első embere, mert a Figyelő című hetilap a héten arról írt, hogy fuzáriummal fertőzött lisztet találtak a lap munkatársai, amit egy általuk elvégeztetett független laboratóriumi ellenőrzés támaszt alá.

Bognár Lajos tájékoztatása szerint az ellenőrzéseket a gombák által termelt méreganyagokra, a mikotoxinokra, illetve a különösen veszélyes DON-toxinra vonatkozóan végzik sűrűbben. Az ellenőrzések számát azért emelte fel az élelmiszer-biztonságért felelős hatóság, mivel a múlt évben csapadékosabb volt az időjárás a szokásosnál, ami kedvezett a gabona gombafertőzésének.

Tavaly 299 esetben vizsgáltak termékeket DON-toxinra, és 17 esetben találtak határértéket meghaladó mennyiségű méreganyagot. Az érintett élelmiszereket kivonták a forgalomból és megsemmisítették.

Bognár Lajos jelezte: az élelmiszergyártóknak kötelességük biztosítani, hogy az általuk feldolgozott alapanyagok mindenféle szennyeződéstől mentesek legyenek. Tilos az esetlegesen fuzáriummal fertőzött gabona úgynevezett hígítása, azaz keverése fuzáriumtól mentes gabonával. 

Újságírói kérdésre válaszolva közölte: az élelmiszer-biztonságért felelős hatóság vizsgálatot indít a Figyelő cikke alapján. Jelezte, hogy a vizsgálat eredményéről tájékoztatják a nyilvánosságot. Emlékeztetett arra, hogy a kisgyermekek által fogyasztott érintett élelmiszereket szigorúbban vizsgálják a hatósági ellenőrök, mivel ez a korosztály veszélyeztetettebb.

Kérdésre válaszolva közölte azt is, hogy az esetleges szabálytalanságokért 15 ezer és 2 milliárd forint közötti bírság szabható ki.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/fuzarium-vizsgalat