Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Működnek a cigarettásdobozokon lévő figyelmeztetések

A cigarettásdobozokon elhelyezett figyelmeztetések hatékonyan terelik a leszokás felé a dohányosokat egy kutatás szerint. A legeredményesebbek az emberi szenvedés képi és grafikus ábrázolásai.

A Global Adult Tobacco elnevezésű felmérés keretében 2008 és 2010 között gyűjtöttek adatokat 14 országban: Bangladesben, Brazíliában, Kínában, Egyiptomban, Indiában, Mexikóban, a Fülöp-szigeteken, Lengyelországban, Oroszországban, Thaiföldön, Törökországban, Ukrajnában, Uruguayban és Vietnámban.

Csaknem valamennyi érintett felnőtt azt válaszolta, hogy észreveszi a dobozon lévő figyelmeztetéseket, és hat országban a dohányosok legalább fele elgondolkodott a káros szenvedélyéről való leszokásról e jelzések hatására. További hét országban a dohányosok legalább negyede fontolgatta a leszokást a dobozokon található figyelmeztetéseket látva, és csak Lengyelországban volt ennél kisebb az arány – közölték az amerikai járványügyi hatóság, a CDC folyóiratában megjelent tanulmány szerzői.

A leghatékonyabb figyelemfelkeltőnek azok a szembetűnően elhelyezett képek és grafikák bizonyultak, amelyek a dohányzás káros hatásait írták le képi eszközökkel. A CDC szakértői szerint ezek az ábrázolások erősebb érzelmi reakciót váltanak ki a dohányosokból, így segítik a leszokással kapcsolatos elhatározásukat. Brazíliában és Thaiföldön helyezték el például a legtöbb feltűnő képet a dobozokon, és ezekben az országokban mondták a legnagyobb arányban a dohányosok, hogy gondolkodnak a leszokáson a figyelmeztetések hatására.

A CDC további kutatásokat tervez annak kiderítésére, hogy azok közül, akik így számításba vették a dohányzásról való leszokást, végül hányan tették meg valójában.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/cigarettasdoboz-figyelmeztetes