Az aknés arcbőrt a vér kiugróan magas inzulinszintje is okozhatja: ha csökken a vércukorszint, az hatással lehet a pattanásos bőrért felelős hormonrendszerre. "Az alacsony glikémiás indexű (GI) ételek közreműködhetnek az akné hormonális szabályozásában" – fejtette ki Alan R. Shalita, a New York-i Egyetemhez tartozó Downstate Medical Center dermatológiai osztályának vezetője.
Egyúttal arra bátorította az aknés bőrű pácienseket, hogy fogyasszanak kevesebb szénhidrátot, ne vigyék túlzásba a tejtermékeket sem étrendjükben, mert azoktól is pattanásos lehet a bőrük.
Az alacsony glikémiás indexű étrendben jellemzően kerülni kell a fehér rizst, az édességeket és a fehér kenyérféléket, helyettük a zöldség, gyümölcs és hús fogyasztása ajánlott. Shalita szerint a csokoládéval az a helyzet, hogy az édesség cukor- és zsírtartalma kiválthatja a bőr irritációját – ismertette az interjút a The Independent online kiadása (independent.co.uk).
Az enyhébb aknés tünetekre a bőrgyógyász szalicilsavas arctisztítót és benzoyl peroxide hatóanyagú krémeket ajánlott. "Ha ez nem segít, forduljanak bőrgyógyászhoz" – tanácsolta.