Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Könnyebben szokik le a dohányzásról, aki így edz

Az erősítő edzés segítségével könnyebben és nagyobb eséllyel szokhatnak le káros szenvedélyükről a dohányosok, ráadásul elhízni sem fognak, ami gyakori jelenség a cigarettát letevőknél.

„A dohányzás több ezer emberrel végez naponta, és bár a legtöbben megpróbálnak leszokni, alig 5 százalékuknak sikerül a tartós leszokás – nyilatkozta Joseph Ciccolo, a Miriam Egészségügyi Viselkedéstudományi és Megelőzési Központ pszichológusa. – A súlyzókkal végzett erőnléti edzések azonban közel kétszeresére növelhetik a siker valószínűségét.”

Az amerikai kutató és kollégái 25, 18 és 65 év közötti dohányost vizsgáltak, akik legalább napi öt cigarettát szívtak el a kutatást megelőző évben. A résztvevők először nyolc hetes tanácsadáson vettek részt és nikotintapaszokkal enyhítették az elvonási tüneteiket. Ezután véletlenszerűen két csoportra osztották őket: az egyik csapatnak 12 héten keresztül heti 10 alkalmas erősítő edzésen kellett részt vennie, amelynek során az edzések intenzitását háromhetente emelték. A kontrollcsoportban lévőknek hetente kétszer levetítettek egy, az egészséges élet előnyeiről szóló videoanyagot.

A 12 hetes kísérlet végére a súlyzós edzést végző csoportban lévők 16 százaléka sikerrel szokott le a dohányzásról és sokan veszítettek is testsúlyukból. A másik csoportban lévők közül csak 8 százaléknak sikerült a leszokás és sokan híztak is a cigaretta hiánya miatt. Három hónappal később a súlyzós csoport 15 százaléka még mindig sikerrel tartotta magát a dohánymentes életmódhoz, míg ugyanez az arány a másik csoportban csak 8 százalék volt.

Az eredmények a Nicotine & Tobacco Research című szaklapban jelentek meg.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/leszokas-sulyzos-edzes