Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Intravénásan beadott vírus gyógyíthatja a rákot

Az első sikeres tesztjein van túl az a „méretre szabott” vírus, amely a véráramba fecskendezve képes kiválasztani a célba vett ráksejteket a testben – idézte kanadai kutatók eredményét a BBC hírportálja.

Nem számít újnak az elképzelés, hogy vírusokkal vegyék célba a rákos sejteket, ám eddig közvetlenül a daganatba kellett befecskendezni azokat, hogy elkerüljék a szervezet immunrendszerének figyelmét. Kanadai kutatók a himlő elleni vakcinában is használt vírust módosították, amely így a JX-594 jelölést kapta. Szaporodása egy olyan kémiai útvonaltól függ, amely bizonyos ráktípusokban gyakori.

A Nature tudományos magazin legfrissebb számában megjelent eredeti tanulmány szerint az új módszer klinikai próbájában 23, áttétes rákban szenvedő páciens vett részt, akik véráramába különböző mennyiségben juttatták be a vírust. Az eredmények szerint a vírus csak a daganatot támadta meg, miközben békén hagyta az egészséges szöveteket.

A legnagyobb adagot kapott nyolc páciens közül hétnél a vírus sokszorozódott a daganaton belül, de nem tette ezt az egészséges szövetekben. A vírusterápia további hat páciensnél is megállította egy időre a tumor növekedését, bár a betegek nem gyógyultak ki a rákból az alkalmazott egy adag vírus után.

„Nagyon izgatottak vagyunk, mert ez az első eset az orvoslás történetében, amikor egy vírusterápiáról igazolódik, hogy emberi intravénás alkalmazást követően szelektíven és következetesen csak a rákos szövetekben másolódik” – mondta John Bell kutatásvezető, az Ottawai Egyetem professzora.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/rak-virus