Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Javul a memória a leszokás után

A cigarettázásról való leszokás a nem dohányzókéval azonos szintűre képes visszaállítani a mindennapi memória működését, állapították meg brit szakemberek.

A newcastle-i Northumbria Egyetem kutatócsoportjának szakemberei 27 rendszeres cigarettázót, 18 egykori dohányost és 24 soha rá nem gyújtó embert memóriáját tesztelték életszerű szituációban: az egyetem területén tett kirándulás során bizonyos helyszíneken előre maghatározott feladatokat kellett végrehajtaniuk.

A Drug and Alcohol Dependence című folyóiratban megjelent tanulmány szerint míg a dohányosok rendkívül rosszul teljesítettek a teszten és csupán a feladatok 59 százalékára emlékeztek, addig a leszokottak a feladatok 74 százalékát, a soha nem cigarettázóknak pedig 81 százalékát sikerült helyesen felidézniük.

„Figyelembe véve, hogy a dohányosok száma Nagy-Britanniában eléri a tízmilliót, az Egyesült Államokban pedig a 45 milliót, nagyon fontos megértenünk azt a hatást, amelyet a cigarettázás gyakorol a mindennapi agyi funkcióinkra” – mondta Tom Heffernan, a  kutatócsoport tagja, aki az eltervezett dolgok végrehajtásáért felelős prospektív emlékezetet emelte ki példaként a dohányzás káros hatása kapcsán.

„Azt már régóta tudjuk, hogy a dohányzásról való leszokásnak fontos egészségügyi következményei vannak az egész szervezetre nézve, de ez az első tanulmány, amely a leszokás kognitív funkciókra való jótékony hatását is bizonyította” – idézte a szakembert a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportál.

A szakemberek jelenleg a passzív dohányzás mindennapi memóriára gyakorolt hatását vizsgálják.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/dohanyzas-leszokas-memoria