Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Rágógumi segíthet megelőzni a középfülgyulladást

Az iskoláskorú gyerekek egyik leggyakoribb betegsége a heveny középfülgyulladás, amelyet antibiotikummal kezelnek, azonban ezekkel szemben a baktériumok gyakran ellenállóvá válnak, a  beteg pedig esetleg túlérzékeny lesz a gyógyszerre, ezért a legjobb megelőzni a betegséget. Egy tanulmány szerint erre a célra rágógumi is alkalmas lehet.

A nyírfacukor, a xilit igen népszerű a skandináv országokban, különösen Finnországban, aminek történelmi okai vannak. A II. világháború idején ezekbe az országokba sem cukorrépából, sem nádcukorból készült édesítő nem került az országba, ezért abból állítottak elő édesítőszert, ami saját környékükön akadt.

Az 1950-es években figyeltek fel arra, hogy míg a fogszuvasodás a gyerekek és fiatal felnőttek körében mindenfelé igen gyakori, a finneknél ritka jelenség. Akkor derült ki, hogy a xilit, amely Finnországban a háború után is a legfőbb cukorféle maradt, erősen gátolja a szájüregben élő és szaporodó baktériumok növekedését, melyek alapvető szerepet játszanak a fogak romlásában.

A középfülgyulladást elsősorban az orr-garat-üreget a középfüllel összekötő fülkürtön keresztül felvándorló baktériumok okozzák, vizsgálatok során ezek szaporodását kísérelték meggátolni xilittartalmú rágógumival.

Amir Azarpazhooh, a Torontói Egyetem kutatója három tanulmány eredményeit összesítette, amelyekben csaknem kétezer finn gyermeket vizsgáltak, illetve egy 1227 fős felsőlégúti megbetegedésben szenvedő negyedik csoportot.

A Cochrane Reviews legújabb számában közölt eredmények szerint a xilitet akár rágógumi, akár oldat formájában fogyasztó gyerekek csoportjában 25 százalékkal ritkábban fordult elő középfülgyulladás, mint azok között, akik nem xilittel édesített készítményt kaptak. Érdekes módon a felsőlégúti hurut közben alkalmazott xilit ilyen kedvező hatást nem mutatott. A leghatásosabbnak a rágógumi bizonyult. Ennek fogyasztói között 41 százalékkal ritkábban fordult elő középfülgyulladás.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/kozepfulgyulladas-xilit-ragogumi