Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Tízórai nélkül sikeresebb a fogyás

Sikeresebben fogynak azok a nők, akik nem nassolnak a reggeli és az ebéd között, vagy egészségesebb ropogtatnivalót választanak – állítják a Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatói.

"Sokan azt hiszik, egy diéta akkor hatásos, ha állandóan éhesek. Két étkezés között pedig akár hasznos is lehet egy kis harapnivaló, persze csak akkor, ha egészséges ételről van szó, és nincs túl közel a következő étkezéshez" – magyarázta Anne McTiernan, a vizsgálat vezetője.

A kutatásba 123 elhízott nőt vontak be, akiknél a mellrák kialakulásának a kockázata is magas volt. A kiinduló súlyuktól függően 1200-és 2000 kalória közötti étrendet írtak elő nekik, valamint testmozgást. Bár kaptak táplálkozási tanácsokat, a nassolásra nem tértek ki a kutatók. Az egyéves kísérlet során azok a nők, akik ebéd előtt még eszegettek valamit, csak a testtömegük 7 százalékától szabadultak meg, míg azok, akik egészséges reggelivel kezdték a napot és ebédig nem is ettek mást, a súlyuk 11 százalékát tudták leadni.

A kutatók szerint akár száz kalóriát is megspórolhatunk, ha ebédig nem eszünk semmit. Ehhez azonban figyelembe kell venni, hogy mennyi idő telik el az étkezések között, vagyis, az a jó, ha valós éhségérzet alakul ki, de nem farkaséhség. Ha ugyanis több, mint öt óra telik el az ebédig, túlságosan éhessé válhatunk, és kiéhezetten rávethetjük magunkat egy nagyobb adag ételre is. "Szerintünk nem az a lényeg, hogy a nap mely szakaszában nassolunk, hanem, hogy mennyire rövid a reggeli és az ebéd között eltelt időintervallum – fejtette ki a kutató. A délelőtti nassolás tehát inkább egy rossz szokást, mintsem valós éhséget tükrözhet."

Egy országos amerikai felmérés szerint a felnőtt lakosság 97 százaléka nassol, ráadásul többnyire a sós ropogtatnivalókat részesítik előnyben a gyümölcsökkel vagy más egészséges étellel szemben. A legjobb választás egy diéta során valamilyen alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor magas tápanyagtartalmú étel lenne, például egy zsírszegény joghurt, egy maroknyi natúr mag, friss gyümölcs, esetleg pár darab teljes kiőrlésű keksz.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/tizorai-fogyas