“Mary Poppinsnak igaza volt, egy kanálka cukor társaságában jobban csúszik az orvosság. Habár ebben az esetben nem olyasmiről van szó, amit Mikuláskor a csizmába tehetünk, mégis izgalmas a benne rejlő lehetőség a szív egészségének megőrzésére” – mondta el Dr. Corin Storkey, a Melbourne Egyetem Szívkutató Intézetének munkatársa. A kutató Carl Schiesser és Michael Davis segítségével PhD-munkája során bukkant rá a szerre , és nemzetközileg levédették annak reményében, hogy a jövőben gyógyászati célokra használják majd fel.
“A szelénes cukrunk kisöpri az erősen reaktív vegyületeket, melyek szövetkárosodást idézhetnek elő, ha rossz helyen, rossz időben, vagy túl nagy mennyiségben termelődnek – magyarázta Schiesser professzor. – A szívbetegségek kialakulását részben az is jelzi, ha megemelkedik annak az enzimnek a szinje, mely ezeket a vegyületeket termeli.”
A kutatócsoport felfedezte, hogy a szelénes cukor összetevői megakadályozzák, hogy a káros vegyületek roncsolják az emberi sejtplazma aminosavjait, ami a szívbetegségek megelőzésének kulcslépése. Jelenleg azon dolgoznak, hogy optimalizálják az összetevőket a későbbi eredményes felhasználás érdekében.