Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Új vesére van szüksége? Keressen a Facebookon!

A Facebook nem csak régi ismerőseink megtalálására vagy új ismeretségek kötésére alkalmas, de akár új vesét is szerezhetünk rajta. Ezt bizonyítja legalábbis annak az amerikai férfinak az esete, aki a közösségi oldal segítségével talált szervdonorra.

„Damon Kidney” – ezen a néven hozott létre a Facebookon egy adatlapot Damon Brown, amelyen elmesélte történetét. A most 38 éves seattle-i férfi súlyos vesebeteg, és bár felkerült a transzplantációs várólistára, az orvosok azt mondták, talán éveket is kell várnia, mire akad egy megfelelős donor. Állapota közben romlani kezdett, állandóan fáradt volt és fájdalmak gyötörték. Két, 3 és 5 éves kisfiának nem tudott esti mesét olvasni, mert a dializáló gépéhez volt kötve.

A Facebbok-oldalt feleségével egy különösen kemény orvosi vizsgálat után hozták létre, amihez idővel 1400 ismerős csatlakozott. Így talált rájuk a feleség, Bethany egyik régi, ugyanakkor nem túl közeli ismerőse, aki felajánlotta az egyik veséjét. Damon elmondása szerint a nagylelkű ismerős nem is igazán neki szánta az új szervet, hanem a férfi két kisfiának, mondván megérdemlik, hogy apjuk mellettük legyen.

Az eset egyébként egyáltalán nem egyedülálló, egyre többen vannak ugyanis, akik a közösségi oldalakon kapnak ehhez hasonló segítséget. Tavaly egy michigani férfi talált ugyanígy egyező vesedonorra, de sok hasonló történet kering az oldalakon. Ez a módszer a szakértők szerint azért is nagyon jó, mert sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a vese és a máj esetében az Egyesült Államokban lehetőség van az élődonoros szervadományozásra is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/veseadomanyozas-facebook