Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A megfázás sötét oldala

A humán rhinovírus (HRV), mely a közönséges megfázás egyik kórokozója, gyermekek esetén akár súlyos következményekkel is járhat – állítják amerikai kutatók.

A Vanderbilt Egyetem Orvosi Kara kutatóinak a Pediatrics folyóiratban megjelent tanulmánya nemcsak azt mutatta ki, hogy az emberi rhinovírus miatti kórházi ellátás igen gyakori alacsony születési súlyú gyermekek esetén, hanem azt is, hogy több csecsemőt érint, mint a légúti óriássejtes vírus (respiratory syncitial vírus, RSV) által okozott fertőzés, mely szintén igen veszélyes.

Dr. E. Kathryn Miller és munkatársai megállapításaikat 119, alacsony születési súlyú csecsemőkön tett megfigyeléseikre alapozták. A kétéves utánkövetési időszakban a gyermekek egy argentin programban szerepeltek.

Sokan úgy vélik, a humán rhinovírus csupán a nagyobb gyerekeket és a felnőtteket támadja meg, de akkor sem okoz súlyos betegséget. A munkacsoport megállapította, hogy a vizsgált populációban a kórházi ellátások 33 százaléka a HRV-re, és 25 százaléka az RSV-re vezethető vissza. Az utóbbi esetek szezonális eloszlást mutatnak, míg a rhinovírus-fertőzés egész évben jelentkezhet.

A kutatók kapcsolatot találtak a HRV és a gyermekkori asztma között is, melyről az American Journal of Respiratory Critical Care Medicine legújabb számában számoltak be. A vizsgálat során az argentin felmérésben szereplő 200 asztmás légzésű náthás gyermeket hasonlítottak össze 200 nem asztmással beteggel. Megállapították, hogy a HRV kapcsolatba volt hozható az asztmás zihálással, ami azért meglepő, mert korábban azt gondolták, azt asztmásokban felszabaduló interferon vírusellenes hatása gátolja ezt a vírust.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/megfazas-human-rhinovirus