Az amerikai Élelmiszer-Tudományi, Technológiai és Táplálkozási Intézet munkatársai a kakaófogyasztás egészségügyi hatásait vizsgálva megállapították, hogy a kakaó csökkenti a bélsejtek oxidatív stresszét, amit a táplálékkal bevitt rákkeltő anyagok okoznak. A csokoládé igen gazdag polifenolokban, melyekről már korábban bebizonyosodott, hogy számos betegséggel szemben védőhatást gyakorolnak.
A patkányokon végzett vizsgálat az első, mely bizonyította a kakaó összetevőinek vastagbélrákkal szembeni védőhatását. María Ángeles Martín Arribas és munkatársai nyolc hétig tartottak kísérleti állatokat kakaóban gazdag étrenden. A patkányokat korábban azoximetánnal kezelték, mely anyag igen nagy szerepet tölt be a vastagbél daganatmegelőző állapotának kialakulásában.
A Molecular Nutrition & Food Research oldalain bemutatott eredmények szerint a kakaós táplálékot fogyasztó állatok nyálkahártyája kevesebb elváltozást tartalmazott, ami mindenképp alacsonyabb daganatkockázatot jelent. A minták vizsgálata alapján a kakaót fogyasztó egyedek sejtjeinek oxidatív terhelése alacsonyabb volt.
A kakaó bioaktív anyagának kedvező hatásait még további vizsgálatoknak kell megerősítenie.