Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Jó az alkohol a szívnek, vagy nem?

Az alkoholfogyasztás egészségre gyakorolt hatása nagyon összetett kérdés, derült ki abból a kanadai kutatásból, amely igazolta más vizsgálatok eredményét, miszerint kevés ital védelmet nyújthat a szívbetegségekkel szemben, ugyanakkor figyelmeztet, hogy ez az összefüggés nem mindenkire igaz.

Dr. Jürgen Rehm, a kanadai Addiktológiai és Mentálhigiénés Központ (CAMH) munkatársa és kollégái 44 olyan tanulmányt tekintett át, amelyek közel egymillió ember és összesen 38 627 iszkémiás szívbetegség adatait vizsgálta. Az iszkémiás szívbetegség gyakran okoz megbetegedést és halálozást a nyugati világban. Tünetei az angina, a szívfájdalom és a szívelégtelenség.

Rehm elmondta, hogy jelentős eltéréseket tapasztaltak a kutatások között, különösen napi egy-két italnyi átlagfogyasztás esetében. A szívbarát összefüggés nemenként, ivási mintánként és az egyes egészségügyi hatásonként. A kockázat eltérő alakulása figyelhető meg a nemek között; a nőkben magasabb a morbiditás és a mortalitás kockázata.

Az egyes személyek esetében ráadásul az alkoholfogyasztás és az iszkémiás szívbetegség kapcsolatát nem szabad elválasztani más betegségektől. Az alkohol még kis mennyiségben is káros hatást gyakorolhat számos más betegség, például több rákbetegség kimenetelére is, például már napi egy ital is megnöveli az emlőrák kockázatát. Ennek ellenére a napi mindössze egy ital esetében a mortalitásra gyakorolt nettó hatás még így is előnyös. E fölött azonban a nettó kockázat minden egyes további itallal nő. Ha például valaki rohamszerűen iszik akár csak egyszer egy hónapban, az enyhe-közepes alkoholfogyasztás minden előnye eltűnik. Rohamszerű ivásról nők esetében négy, férfiak esetében öt ital egyszerre történő elfogyasztásakor beszélünk.

A kutatók szerint az előnyök és hátrányok összetettsége miatt az orvosoknak minden esetben figyelembe kell venniük az adott beteg egyéni kockázati állapotát az alkoholfogyasztással kapcsolatos tanácsadáskor. „Az átlagos alkoholfogyasztás az iszkémiás szívbetegséggel összefüggő kockázat/előny arányával kapcsolatban további bizonyítékokra lesz szükség ahhoz, hogy tájékoztatni lehessen a közvéleményt és az orvosokat az alkoholfogyasztás biztonságos, illetve alacsony kockázatú szintjéről – írják a kutatók az Addiction szaklapban. –Eredményeink alátámasztják azokat a jelenlegi ajánlásokat, amelyek alacsonyabb alkoholfogyasztási korlátot állapítanak meg a nők számára.”A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/alkohol-sziv