A növényekben, gyümölcsökben több ezer féle flavonoid lehet, amelyeknek eddig még csak kis részét azonosították. Kutatások szerint ezek a biológiailag aktív, antioxidáns hatású anyagok szív-és érbetegségek, rosszindulatú daganatok ellen védenek, és állatkísérletek arra is utaltak, hogy különböző állatok öregedését is lassítják.
Marjorie Mc Cullough és munkatársai a rosszindulatú daganatok és a táplálkozás közötti összefüggéseket kutatják, vizsgálatukba százezernél több egészséges, átlagosan 70 éves amerikait vontak be. A szakemberek hét év után kimutatták, hogy azok körében volt a szív-és érrendszeri halálozás a legritkább, akik a legtöbb flavonoidot ették friss zöldség és gyümölcs formájában.
A férfiak és a nők között különbséget figyeltek meg. A férfiak számára a flavonoidok főleg az agyi katasztrófa szempontjából bizonyultak védő hatásúnak: a legkevesebb flavonoidot evőkhöz képest a zöldséget és gyümölcsöt kedvelők 37 százalékban kaptak ritkábban szélütést. A flavonoidok a férfiak infarktus gyakoriságát is 10 százalékkal csökkentették, de a nők körében ez a kedvező hatás kétszer erősebb volt.
Az eredményeket a táplálkozástudomány legtekintélyesebb folyóirata, az American Journal of Clinical Nutrition februári számában közölték.