Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Büdös és mérgező, mégis hasznos?

Léteznek olyan anyagok, amelyekhez mérgező voltuk vagy éppen rossz szaguk miatt kifejezetten negatív képzeteket társítunk, holott hasznos tulajdonságaik is vannak, amelyeket a tudomány képes a javunkra fordítani.

Penész
A penész legtöbbünk számára nem éppen kellemes képzeteket szül, ám igen fontos organizmusról van szó. Az antibiotikumként széles körben elterjedt penicillin is egy penészgombából származik, a kenyéren megjelenő penész pedig ma abban segíti a tudósokat, hogy rájöjjenek, egyes fajok hogyan keletkeznek és alkalmazkodnak a környezethez. És mivel ez a penész 24 órás ciklusban termel spórákat, abban is segíti a szakembereket, hogy beazonosítsák az alvást, ébrenlétet és egyéb életritmusokat szabályozó összetevőket.

Ürülék
A széklet vizsgálatával sok mindent meg lehet tudni a bennünk található baktériumok természetéről. Egy vizsgálat során például kutatók arra a megfigyelésre jutottak, hogy minden egyén saját baktériumokkal rendelkezik, ám a családtagok között sok hasonlóság mutatkozik. Ez a felfedezés segíthet kideríteni, hogyan befolyásolják a mikrobák az élettani folyamatainkat, és miként lehet ezeket úgy manipulálni, hogy előnyünkre váljanak.

Nitrogén-monoxid
Ezt a mérgező szennyezőanyagot főleg az autók kipufogógázából lélegezzük be, ám igen hasznos a szív- és érrendszerünkre, az agyfunkciónkra, illetve az immunrendszerünkre nézve is. Tágítja az artériákat, aktiválja az idegsejteket és növeli a fehérvérsejtek számát, melyek segítenek kiirtani a baktériumokat és élősködőket. (Sajnos a kipufogógázban más anyagok is vannak, amelyek viszont kifejezetten károsak).

Hidrogén-szulfid
Erről az anyagról legtöbbünknek a csatornák és szennyvizek bűze jut eszünkbe, pedig testünk egyes sejtjei is termelnek kis mennyiségben belőle, méghozzá olyankor, amikor valami hiba történik a proteintermelésben. A bűzös gáz segíti a sejteket a proteintermelés lassításában, vagy szükség esetén a teljes leállításban. A hidrogén-szulfid az Alzheimer- és Parkinson-kór jobb megértésében is segítheti a tudósokat.

Patkányméreg
A warfarin, mely az egyik világszerte leggyakrabban felírt orvosság hatóanyaga, egy olyan édes lóheréből származik, mely az 1920-as években számos szarvasmarha rejtélyes elvérzését okozta. A tudósoknak később sikerült beazonosítaniuk az anyagot, melyet először patkányméreg gyártására, majd egy új orvosság kifejlesztésére használtak fel. Ma évente több millió embernek írnak fel warfarint a veszélyes vérrögök kialakulásának megelőzésére, amelyek akár szívrohamot, stroke-ot vagy azonnali halált is okozhatnak.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/meglepo-hasznos-anyagok