Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Nincs bizonyíték a mobilozás káros voltára

Az Egyesült Királyságban működő Egészségvédelmi Ügynökség (HPA) szakértői több száz tanulmány és felmérés áttekintése során nem találtak bizonyítékot arra, hogy a mobiltelefonok ártalmasak lennének az egészségre.

Az ügynökség szakértői szerint a mobiltelefon-használat nincs közvetlen összefüggésben a daganatos betegségek kialakulásával és a meddőséggel. Természetesen további megfigyelések szükségesek a témában, hiszen a hosszútávú hatások egyelőre ismeretlenek.

A kedvező eredmények ellenére a HPA gyermekeknek továbbra sem ajánlja a mobilhasználatot. Jelenleg közel 80 millió mobiltelefon van az Egyesült Királyságban és mivel a televízió- és rádióadások, valamint a Wi-Fi hálózatok mindenütt jelen vannak, az alacsony rádiófrekvenciájú mezők gyakorlatilag állandó szereplői életünknek.

Ennek ellenére a HPA szakértői szerint még a rádiófrekvenciára érzékenyeknél sem okoz problémát a megengedett maximum mennyiségnél alacsonyabb dózisú rádiósugárzás. Ezek persze csak az első megfigyelések, hiszen a mobiltelefonok csak kicsit több mint 15 éve vannak jelen a mindennapjainkban.

„Ezért rendkívül fontos, hogy továbbra is megfigyelés alatt tartsuk a mobiltelefonok felhasználóit, hiszen a hosszútávú hatásokról még nem tudunk semmit – nyilatkozta Anthony Swerdlow professzor, a mostani átfogó felmérés vezetője. – Egyes feltételezések szerint a rádiófrekvencia-mezők hatással lehetnek az agyműködésre és viselkedészavarokat okozhatnak gyerekeknél, ezért azt ajánljuk, hogy gyermekeknek semmiképp se engedjük a mobilhasználatot.”A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/mobiltelefonok-hatasa