Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A világ egyik leghíresebb fogyókúraprogramja

A New York-diétaként világszerte ismert fogyókúrát olyat sztárok tették ismertté, mint Heidi Klum, Naomi Campbell, vagy Liv Tyler. A fogyókúra és a hozzá kapcsolt edzésprogram szigorú, de nagyon eredményes, ahogy azt a reflektorfényben álló hírességek kondíciója is mutatja. A program egészséges embereknek ajánlott; segítségével akár 6 kg-ot is fogyhatunk már az első két hét alatt. A fogyás mellett erőteljes alakformálást is megcéloz.

A New York-diéta nagy előnye, hogy már az első 2 hétben jelentős, akár 6 kg-os súlycsökkenés érhető el, kalóriák és pontok számolgatása nélkül, sok-sok mozgással, úgy, hogy közben alakformálás is történik. A diéta ajánlásaiban szerepel, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében egészítsük ki az étrendet vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fehérjedús, fogyókúrát támogató italokkal.

A diéta koncepciója

A New York-diéta koncepcióját egy 3 fázisú program adja, ami egy 8 hetes periódusra oszlik szét. Az első fázis(2hét) a legnehezebb, szigorú szabályokkal, a harmadik pedig akár életformává is tehető. A fogyókúra alapját egy szénhidrátokban szegény, proteinekben gazdag étkezés jelenti, ami az izmok építését és a zsírok bontását célozza. A diéta elengedhetetlen része a sok mozgás, így gyorsítható fel az anyagcsere annyira, hogy a felesleges kilók rövid idő alatt eltűnjenek. A napi kétszeri, összesen 45-90 perces kardioedzés és izomtréning a zsírégetésen túl az alakformálást is célozza. A program ajánlásaiban elsősorban a futás, gyaloglás, ugrókötelezés, valamint a kis súlyzókkal történő erősítés szerepel.

A diéta reggel 7 és este 7 óra között 3 fő étkezést és 2 kisebb étkezést (snack) enged meg. Szénhidrátban gazdag élelmiszert a New York-diéta során csak délután 2 óráig szabad fogyasztani. Tilosak a kései, az anyagcsere-folyamatokat éjszakára lelassító étkezések.

3 fázis, 3 nehézségi fokozat

Az első fázis a New York-diéta legnehezebb, és egyben leglátványosabb része. Akinek az első két hét programját sikerül betartania, radikális súlycsökkenést érhet el. Az étlapon zöldség, saláta, hal és fehér húsok szerepelhetnek. A fő étkezések között éhségűzőként nyers zöldségek illetve mogyorófélék ropogtatása engedélyezett. Italnak vízen és ízesítés nélküli teán kívül más nem választható.

A következő, úgynevezett A-F listás élelmiszereket az első fázisban teljesen ki kell iktatnunk étrendünkből.
• A (Alkohol)
• B (Bread = kenyér)
• C (Starchy Carbs = Keményítőben gazdag szénhidrátok, Coffee (kávé)
• D (Dairy = Tejtermékek)
• E (Extra Sweets = Édességek, édes ételek)
• F (Fruits and most fats = Gyümölcsök és a legtöbb zsírféleség)

Az első fázis ajánlott élelmiszerei:
• alacsony keményítőtartalmú biozöldség
• karfiol
• lazac és más halfajták, frissen, vagy konzervből
• csirkemell
• mogyorófélék
• gombafélék
• zellerszár
• tojásfehérje (sárgája nem!)
• spárga
• fűszerek

A második fázis is 2 hétig tart; kis mennyiségű szénhidrát és zsír már szerepelhet a menüben. Előnyt élveznek a hüvelyesek és az édesburgonya, ezen kívül almát és bogyós gyümölcsöket is szabad fogyasztani.

A harmadik fázis ideje nem meghatározott, akár életünk végéig is követhetjük. Célja a fogyókúra eredményének hosszú ideig történő megtartása. Az első fázis „tiltó listás” élelmiszereit is fogyaszthatjuk, persze csak mértékkel.

Mintaétrend az első fázishoz

Az alábbi mintaétrend adagjait úgy alakítsuk ki, hogy az mindenképpen kevesebb legyen, mint az eddig megszokott. Shake gyanánt válasszunk olyan egészséges, értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó fogyókúrás készítményt, amely nem csak finom és laktató, hanem összetételével ideálisan egészíti ki a kúrát úgy, hogy a szervezet nem nélkülöz fontos tápanyagokat. Ha valaki nem tudja tartani a szigorú edzésprogramot, a biztos fogyás érdekében a vacsorát is kiválthatja egy pohár fehérjedús fogyókúrás itallal.

Első nap
Reggeli – egy pohár fehérjedús shake
Ebéd – párolt spenót paradicsomszósszal, főtt tojásfehérje
Vacsora – vajon párolt tengeri halfilé

Második nap
Reggeli – egy pohár fehérjedús shake
Ebéd – roston sült pulykamell, grillezett gombával
Vacsora – két szelet tofu, vegyes salátával

Harmadik nap
Reggeli – egy pohár fehérjedús shake
Ebéd – szezámmagos csirkemellsaláta
Vacsora – vegyes gombasaláta

Negyedik nap
Reggeli – egy pohár fehérjedús shake
Ebéd – grillezett lazac, párolt vegyes zöldség
Vacsora – gombafasírt zöld salátával

Ötödik nap
Reggeli – egy pohár fehérjedús shake
Ebéd – zöldségleves, roston sült csirkemell, céklasaláta
Vacsora – zöldséges tonhalsaláta

Hatodik nap
Reggeli – egy pohár fehérjedús shake
Ebéd – sült hekk, grillezett zöldség
Vacsora – zöldséges tonhalsaláta

Hetedik nap
Reggeli – egy pohár fehérjedús shake
Ebéd – rostonsült pulykamell, petrezselymes párolt zöldség
Vacsora – roston sült halszelet, zöldsaláta

Fogyókúrás italpor >> [0]



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/new-york-dieta