A Glasgow-i Egyetem kutatói több mint 6 ezer férfi adatát vizsgálták, akik egy 1970-ben Skóciában indított nagyszabású vizsgálatban vettek részt. A 37 évet átölelő adatokból kimutatták, hogy azokban, akik legalább hét csésze teát ittak naponta, 50 százalékkal magasabb a prosztatarák kialakulásának kockázata, mint a kevesebb teát, vagy azt egyáltalán nem fogyasztóknál.
A kutatás vezetője, Dr. Kashif Shafique elmondta, hogy a korábbi kutatások többsége vagy semmilyen összefüggést nem mutatott ki a prosztatarákkal kapcsolatban a fekete tea esetében, vagy a zöld tea megelőző hatását támasztotta alá. „Egyelőre nem tudjuk, hogy maga a tea számít-e kockázati tényezőnek, vagy a teafogyasztók általában egészségesebben élnek, és idősebb kort érnek meg, amikor a prosztatarák amúgy is gyakoribb” – tette hozzá a szakértő.
Dr. Kate Holmes, a brit Prostate Cancer Charity szervezet munkatársa szerint azonban semmi sem utal arra, hogy az amúgy egészséges étrenden élő, mértékletes teafogyasztóknak aggódniuk kellene a prosztatarák kockázata miatt. Bár a kutatás valóban a prosztatarák megnövekedett kockázatát mutatta a legalább napi hét csésze teát fogyasztók esetében, nem tért ki a családi kórtörténetre és a tea-, kávé- és alkoholfogyasztáson kívül más étrendi tényezőket sem vizsgált.
A tanulmányt a Nutrition and Cancer szaklapban közölték.