Az Ulmi Egyetem német szakemberei 74 Alzheimer-kóros személyt vetettek össze 158 egészséges alannyal. A kísérletben résztvevő 65 és 90 év közötti férfiakat és nőket neuropszichológiai teszteknek vetették alá, kikérdezték őket életmódjukról, megvizsgálták vérképüket, illetve megmérték testtömeg-indexüket is.
A vizsgálatok során a Gabriele Nagel és Christine von Armin professzorok által vezetett csapat arra a felismerésre jutott, hogy a demenciával küzdőkben sokkal alacsonyabb volt két antioxidáns, a C-vitamin és a béta-karotin szintje, mint a kontrollcsoportban, míg az egyéb antioxidánsok – például az E-vitamin, a likopin vagy a Q10 koenzim – terén nem mutatkozott ilyen különbség. Dr. Nagel megjegyezte, hogy habár az eredmények megerősítéséhez még további vizsgálatok szükségesek, az már most nagyon valószínűnek tűnik, hogy egyes gyümölcsöknek és zöldségeknek nagyon fontos szerepe van a demencia és az Alzheimer-kór leküzdésében.
Az Alzheimer-kór tüneteit, például a feledékenységet, a tájékozódási problémákat vagy a kognitív hanyatlást az agy bizonyos helyen lévő idegsejtjeinek károsodása okozza, ugyanakkor kialakulásában az oxidatív stressznek is szerepe lehet, ami annak a következménye, hogy a szervezet szabadgyökök elleni védekező képessége lecsökken. Ez adta a gondolatot a tudósoknak, hogy talán az antioxidánsok azok, melyek megfelelő védelmet nyújthatnak az idegkárosodások ellen.