Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Önpusztító generáció?

Az 1960-as és 70-es években született brit férfiak nagyobb eséllyel vetnek véget az életüknek, mivel a nemi szerepek változása fokozottan érinti őket – derül ki egy, szamaritánus kutatók által végzett friss felmérésből.

Az öngyilkossági mutatók most a középkorú férfiaknál a legmagasabbak a szigetországban, a fiatalokra vonatkozó számok pedig egyre csökkennek. Az akadémikusok szerint ez a veszélyeztetett korosztály idősödésének tudható be, tehát az emelkedési hullám hamarosan még feljebb tolódik a korfán. „Az elmúlt nyolc évben a fiatalabb férfiak öngyilkossági rátája csökkent, míg a középkorúaké nőtt” – fogalmaztak a jótékonysági szervezet szakemberei. Rory O'Connor, a Stirling Egyetem professzora hangsúlyozta: kollégáival együtt úgy gondolják, hogy húsz évvel ezelőtt magasak voltak a társadalom elvárásai a férfi szerepkört illetően. Az elvárások nagy része továbbra is fennáll, ám a nemek közötti feladathatárok elmosódásával még inkább nehézségekbe ütközik az önkifejezés és a megvalósítás.

Ha egy korcsoportnál magasabb öngyilkossági ráta figyelhető meg, az érintettek valószínűleg egész életük során magukkal hordozzák majd a megnövekedett számokat – mondta Stephen Platt professzor. Az Edinburgh-i Egyetem szakértője aggodalmát fejezte ki, amiért a ’60-as és ’70-es években születettek várhatóan nemsokára rontani fogják az ötvenes korosztály statisztikáját. A szamaritánusok vizsgálatai alapján a legszegényebb rétegek vannak leginkább veszélyben. Az erős, csendes apák és a haladó szellemű fiúk közötti szakadékban nevelkedett generációnak fokozott próbatételekkel kell szembenéznie a mindennapi élet során. A szégyen és legyőzöttség érzése – elsősorban a munkásosztályhoz tartozó férfiaknál – munkanélküliség esetén fogékonyabbá teszi az érintetteket az önpusztító magatartásra, mivel egyfelől nem tudják a régi értékek szerint eltartani a családjukat, de még nem elég nyitottak a problémákról történő kommunikációra. - Az erősebb nem tagjait gyakran kritizálják azért, mert nem szeretnek beszélni az érzéseikről, nem kérnek segítséget. Figyelembe kell vennünk, hogy a nők igényei eltérnek a férfiakétól, és muszáj új szemléletű öngyilkosság-megelőzési módszerekhez nyúlnunk – fogalmazott Platt professzor. A brit egészségügyi minisztérium ennek fényében új preventív programot hirdetett meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/ongyilkos_generacio