Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Óvatosan a vörös húsokkal!

A Nature Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint a vörös húsban található karnitint a baktériumok lebontják a bélrendszerben. Ez olyan láncreakciót indít be, ami a koleszterinszint emelkedéséhez, és a szívbetegség kockázatának növekedéséhez vezet.

A táplálkozási szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy ez a karnitintartalmú étrendkiegészítőket szedő emberekre is veszélyt jelenthet. Már korábban is számos kutatás mutatta ki azt, hogy a vörös húsok rendszeres fogyasztása káros lehet az egészségre. A brit kormány egészségügyi szakértői ezért mindenkinek legfeljebb napi 70 gramm vörös vagy feldolgozott hús fogyasztását ajánlják. A kardiológiai kockázatot a telített zsíroknak és a feldolgozott húsokban alkalmazott tartósítószereknek tulajdonították, ez azonban még nem a teljes igazság.

„A sovány vörös húsok koleszterin és telített zsírtartalma nem olyan magas, tehát kell lennie valami másnak, ami hozzájárul a szív-érrendszeri kockázathoz” – állítja Dr. Stanley Hazen, a Cleveland Klinika kutatója. A klinika egér- és emberkísérleteiből az derült ki, hogy a bélbaktériumok el tudják fogyasztani a karnitint. A karnitin így gázzá bomlik le, ami a májban egy TMAO (trimetilamin-oxid) nevű vegyületté alakul át. A kutatás azt mutatta, hogy a TMAO jelentős összefüggésben áll a zsíros lerakódásokkal a vérerekben, ami szívbetegséghez és akár halálhoz is vezethet. Dr. Hazen úgy véli, hogy a TMAO szerepét gyakran alábecsülik. Bár a vegyület csak salakanyag, mégis jelentős mértékben befolyásolja a koleszterin anyagcseréjét, és a nettó hatás a koleszterinszint emelkedéséhez vezet. „Eredményeink újfent azt bizonyítják, hogy jobb minél kevesebb vörös húst fogyasztani” – hangsúlyozta a kutató. A szakértő azt is hozzátette, hogy a kutatás annak lehetőségét is felveti, hogy egy probiotikus joghurttal próbáljuk módosítani a bélbaktériumok egyensúlyát. A karnitint fogyasztó baktériumok számának csökkentésével talán a vörös hús okozta egészségügyi kockázatot is vissza lehet szorítani.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/voros-husok