Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Milyen a szexis áll?

Az új kutatás ellentmond az egyetemes emberi szépség elvének. Az áll formáját tekintve nincs olyan, hogy kizárólagos szexi áll.

Erre a következtetésre jutottak a Dartmouth Egyetem kutatói, miután férfiak és nők preferenciáit vizsgálták az ellenkező nem arcvonásaival kapcsolatban. A PLOS ONE szaklapban közzétett eredmény ellentmond annak az elvnek, mely szerint az emberi szépség általános.

 

A kutatók 180 férfi és női csontvázon tanulmányozták az áll formáját kilenc térségben Ausztráliában, Afrikában, Ázsiában és Európában, hogy teszteljék az általánosan vonzó arc hipotézisét. A feltételezés szerint az arc bizonyos fizikai jegyeit az ellenkező nem tagjai általánosan előnyben részesítik, mert megbízhatóan jelzik a társ minőségét. A kutatók azonban jelentős földrajzi eltéréseket fedeztek fel az áll alakjában. Az eredmények – legalábbis az áll formáját illetően – megkérdőjelezik Darwin arra vonatkozó hipotézisét, hogy a nemi kiválasztódás azoknak a fizikai jegyeknek az erősödését segíti elő, amelyek előnyt biztosítanak a párválasztási versenyben.

 

„Ha az áll formáját illető preferenciák szigorúan véve általánosak lennének, és ezek a preferenciák befolyásolnák az áll formájának evolúciós alakulását, akkor az áll formájának nem szabadna ilyen jelentős mértékű eltéréseket mutatnia a különböző földrajzi térségek között” – írják a tanulmány szerzői. „Kutatásunk azonban azt mutatja, hogy az áll formája mindkét nem esetében jelentős eltéréseket mutat földrajzi területenként, ami legalábbis az áll formáját illetően megkérdőjelezi az egyetemes nemi szelekció elvét.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/szep-all