A kutatás háttérinformációi szerint Nagy-Britanniában minden harmadik 65 éven felüli személyben alakul ki demencia. A feledékenység ellen ható vegyület a pezsgő készítéséhez használt sötét szőlőkben, a Pinot noir és a Pinot meunier fajtákban található meg. „Ezeket a szőlőket használják a vörösbor elkészítéséhez is, és rengeteg kutatás kimutatta már a vörösbor jótékony egészségügyi hatásait” – mondta a kutatás vezetője, Jeremy Spencer. „Arra voltunk kíváncsiak, vajon a pezsgőnek is van-e hasonló előnyös hatása.”
A vörösbor mértékletes fogyasztása a kutatások szerint csökkenti a vérnyomást, és óvja a szív egészségét. Ez a hatás a benne található flavonoidoknak köszönhető. A pezsgő esetében kimutatott memóriajavító hatás azonban egy másik összetevőnek, a fenolsavnak tulajdonítható. Spencer 40 éven felül mindenkinek azt ajánlja, hogy fogyasszon hetente két-három pohárral a habzó nedűből. „A demencia valószínűleg a 40-es években kezdődik, és a 80-as évekig fejlődik tovább. A hanyatlás fokozatos, ezért minél hamarabb magunkhoz vesszük a pezsgő jótékony hatású összetevőit, annál jobb” – állítja a kutató.