Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Új, a daganatok növekedését blokkoló természetes anyagot találtak

Egy kameruni növényből származó benzofenon-származék hatékonynak tűnik a hagyományos szerekkel ellenálló ráksejtekkel szemben.

A Johannes Gutenberg Egyetem (Mainz, Németország) munkatársai laboratóriumi kísérleteikben demonstrálták a szelimszem nevű gyógynövényből származó szer daganatellenes hatását. Thomas Efferth professzor munkacsoportja négyéves vizsgálata vezetett oda, hogy felmerülhet a szer gyógyszertani szerepe a hagyományos szerekkel ellenálló rákok kezelésében. A multirezisztencia az egyik legnagyobb problémát jelenti az onkológia területén, ugyanis az ilyen tulajdonsággal rendelkező daganat esetén igen rossz a betegség várható kimenetele. A probléma nem oldható meg egyszerűen a dózis emelésével, ugyanis ebben az esetben egyre súlyosabb mellékhatásokkal kell számolni. A munkacsoport, mely már régóta foglalkozik egyéb tradicionális gyógynövényekkel, egy hatékony, mellékhatásokkal nem rendelkező új szert keresett.

Az evolúció során a növényekben azért alakultak ki méreganyagok, hogy védjék magukat a növényevőkkel szemben. Ezt a kedvező hatást használja ki a hagyományos orvoslás is. A vizsgálatba kameruni tudósokat is bevontak, és mintegy 100 fajta anyagot teszteltek , melyeket különböző növényekből vontak ki. Megállapították, hogy a benzofenonok és más fitovegyületek képesek lehetnek a daganatsejtek elpusztítására. A vizsgálat három biológiai folyamatra terjedt ki: arra a transzportra, mely a sejt belsejéből eltávolítja a hagyományos daganatellenes szereket; a p53 nevű őrgénre, mely daganatos folyamatokban igen gyakran működik hibásan; illetve az epidermális növekedési faktor receptorra, mely gyakran hajszolja a sejteket a kontrollálatlan osztódás felé. A sejttenyészeti körülmények között végzett tanulmány mindhárom folyamatot tekintve igen kedvező eredményekről számol be, ami új reményt jelenthet a daganatellenes terápiában.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/rak-kezeles-gyogynoveny-anyag