Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Videós eszközzel a fogorvostól való félelem ellen

Egy frissen megjelent tanulmány szerint sokat segíthet a fogorvosi kezeléstől tartó pácienseknek az a számítógépes videó eszköz, amit a fogászati injekciók beadásától való félelem kezelésére hoztak létre nemrég.

A Washington Egyetem fogorvosi tanszékének szakértői szerint a felnőttek negyede klinikailag is releváns mértékű félelmet érez a fogászati injekciókkal szemben, 20-ból egy felnőtt pedig épp ezek miatt a félelmek miatt nem jár rendszeresen fogászati ellenőrzésre. "A különböző fóbiák, így a tűtől való félelem egyik leggyakoribb kezelési módszere a szisztematikus deszenzitizáció (az érzékenység megszűntetése), de képzett terapeuták, valamint a fogorvosok megfelelő tájékoztatásának hiányában a fóbiás páciensek a legtöbb esetben nem részesülnek megfelelő kezelésben, és inkább csak igyekeznek elkerülni a fogorvost" - írják a kutatók.

Hogy megoldást találjanak a problémára, a tudósok megpróbálkoztak a számítógépes kezeléssel: számítógéppel támogatott relaxációs tanulást (CARL) alkalmaztak, ami a szisztematikus deszenzitizációt alkalmazva segít csökkenteni a fogorvosi injekcióktól való félelmet. A 2-4 perces videó-részletek segítségével a CARL bemutatja a pácienseknek azokat a különböző kognitív és fizikai módszereket, amikkel leküzdhetik a félelmet. A páciensnek ezek után azt is illusztrálja program, ahogy egy beteg sikeresen leküzdi a szorongásait, miközben az injekció beadásának körülményeit is közvetlen közelről nézhetik végig.

A tudósok a CARL hatékonyságának vizsgálatához összesen 68 önkéntest kértek fel a kutatásban való részvételre. A résztvevőknek először három kérdőívet kellett kitölteniük, elsősorban a fogorvostól és az injekciós tűktől való félelmeikről. Ezek után két csoportra osztották őket: az egyik csoport tagjainak levetítették a CARL videókat, a többiek pedig egy prospektust kaptak, amelyben a páciensek kényelméről, a helyi és általános érzéstelenítésről, valamint a poszt-operatív fájdalomcsillapításról olvashattak.

A CARL csoport tagjai közül összesen 12-en (35,3 százalék) engedték beadni maguknak az injekciót, míg a prospektusos csoportban ugyanez az arány csak 17,6 százalék (6 fő) volt. A kutatásban részt vett páciensek közül mindössze a részvevők 26 százaléka jött vissza később az opcionális injekciós kezelésre. Bár az alacsony csoportlétszám miatt a tudósok szerint az eredmények statisztikai jelentőséggel nem bírnak, az mindenképp látható, hogy a CARL segíthet csökkenteni a páciensek injekciótól való félelmét.

"A hagyományos tájékoztatással összehasonlítva a CARL kétszer olyan hatékony volt a páciensek félelmeinek csökkentésében" - olvasható a tanulmányban. "Mivel a CARL nem igényli szakember és képzett terapeuta jelenlétét, így sokkal szélesebb körben alkalmazható, amivel hosszú távon növelni lehetne a fogászati szűréseken való részvételt."



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/fogorvos-felelem-video