Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Új gyógyszerek várhatók a férfias problémákra

Kevés olyan gyógyszer volt az elmúlt évtizedekben, amely jobban beépült volna a köztudatba, mint a gyémánt alakú kék tabletta, amely valósággal forradalmasította a merevedési zavar kezelését.

Tizenöt évvel ezelőtti megjelenése igazi szenzációként hatott, és egy ideig a legkeresettebb gyógyszernek számított az Egyesült Államok történetében. A gyógyszert futószalagon írták fel az orvosok, miközben a közéletben számos vicc alapjául szolgált. Múlt pénteken azonban lejárt a gyógyszer szabadalma. Ez azt jelenti, hogy a Pfizer gyógyszergyár élénk ellenállással kerül majd szembe a rivális vállalatok részéről, amelyek hatóanyaga, a szildenafil-citrát neve alatt piacra dobhatják a gyógyszer generikus változatát. A híres gyógyszer ára így körülbelül tizedére eshet vissza. A Pfizer további hét év szabadalommal rendelkezik ugyan az Egyesült Államokban, de az Egyesült Királyságban hamarosan piacra kerül a „kék tabletta” saját generikus változata.

A szildenafilt a gyógyszergyár kenti részlegében hozták létre, tulajdonképpen egy véletlennek köszönhetően. Eredetileg a magas vérnyomás kezelésére fejlesztették, amikor a klinikai kísérletek váratlan mellékhatást mutattak: a vegyület a péniszbe irányuló véráramlás serkentése révén elősegíti a merevedést. A többi már történelem. A felfedezés hatására a tabunak számító férfi impotenciát felváltotta a merevedési zavar kifejezés, ami lassanként elfogadott fogalommá vált a társadalomban. A szakértők főleg azt várják a szildenafil generikus változatának piaci megjelenésétől, hogy a gyógyszer olcsóbbá válik, ami a feketepiac visszaszorulását eredményezheti. Fontos ugyanis, hogy a férfiak csak megbízható forrásból szerezzék be a gyógyszert, és tisztában legyenek az esetlegesen más gyógyszerekkel kialakuló kölcsönhatásokkal is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/szabadalom-utan