A piacon vásárolt száz egész csirke közül 90-nél pozitív lett a Campylobacter és 28-nál a szalmonella-teszt eredménye. Összehasonlításképp kiderült, hogy az élelmiszerboltokban vásárolt, szintén organikus áru esetében 20 százalék volt a Campylobacter és 28 százalék a szalmonella arány, míg a hagyományosan feldolgozott húsnál a példányok 8 százalékában találtak Campylobactert, valamint 52 százalékukban szalmonellát. Összességében a piacon vásárolt csirkében több kórokozó volt, mint az áruháziban.
A Journal of Food Safety című szakfolyóiratban megjelent tanulmány árnyékot vet arra az általános közvélekedésre, miszerint a helyi baromfi fogyasztása biztonságosabb – állítja a kutatást vezető Catherine Cutter professzor, aki szerint a lakosság antibiotikum-rezisztenciával és az állatok tartásának körülményeivel kapcsolatos aggályai is szerepet játszanak a helyi áru egyre népszerűbbé válásában. „Reméljük, hogy ez a kis kutatás kiterjedtebb vizsgálatokhoz vezet majd az okok feltárására” – tette hozzá Cutter.
„A legutóbbi évtizedben a kistermelők több millió amerikai első számú élelmiszer-forrásává váltak. Kétségtelen, hogy a fogyasztók egyre inkább igénylik a helyi termelésű árut” – állapította meg a mesterszakos diplomájához szükséges kutatást végző Joshua Scheinberg, aki Cutter javaslatára doktori címért tanul majd tovább. „A kistermelői áru népszerűsödése indokolja a kockázatok alapos kivizsgálását. Különösen a tej, a sajtok és a nyers hús” – állapította meg a hallgató. Scheinberg és Cutter gyanítja, hogy az olyan óvintézkedések, mint a fertőtlenítő öblítés, csökkenthetik a kórokozók jelenlétét a baromfitetemeknél. Scheinberg egy kérdőívet állított össze a baromfitenyésztők számára a feldolgozási módszerek feltérképezésére. Az eredmények alapján sok tenyésztő és eladó nem alkalmaz fertőtlenítést a feldolgozás során. A kutatók most tájékoztató anyagok összeállításán fáradoznak számukra.