Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Ígéretes új szer a herpesz ellen

A Curtin Egyetem kutatói egy olyan molekulát fedeztek fel, amely felhasználható a herpes simplex vírus elleni harcban.

A Curtin és a Chittagong Egyetemek munkatársai kutatásukban Adnan Mannan vezetésével a HSV-1 ellen kerestek új gyógyszert. A herpes simplex vírus világszerte folyamatosan terjed, mivel nemi úton terjedő betegség. A vírus tulajdonképpen kiszámíthatatlan, és a mai napig nem létezik 100 százalékos hatékonyságú ellenszere. Mannan szerint a fő probléma az, hogy az ismert gyógyszerek nem képesek gátolni a HSV-1 génválaszát, illetve annak genetikai kifejeződését.

A kutatók olyan kis interferáló RNS molekulákat (siRNS) kerestek, amelyek elnyomhatják a HSV-1 genetikai felépítésében lévő kulcsfontosságú célpontokat. A korábbi genetikai kutatások eredményeit felhasználva számítógépes szoftverrel azonosították az ICP22 (US1) gén célpontjait, amely a HSV-1 hét különböző törzsében is előfordul. „Azért céloztuk a CP22 (US1) gént a herpes simplex vírusban, mert miután a vírus megtámadja a szervezetet, azonnal ez a gén fejeződik ki” – számolt be Mannan.

A számítógépes program segítségével ezután olyan siRNS molekulákat kerestek, amelyek a CP22 (US1) gén elnémításával képesek gátolni a vírus aktivitását. A kutatók két hatékony siRNS molekulát azonosítottak. Mannan és kollégái azt remélik, hogy eredményeik a HSV-1 kezelésének javításához vezet a jövőben. Mivel sikerült bizonyítani ezeknek a siRNS molekuláknak a stabilitását az emberi sejtekben, reményteljes jelöltek lehetnek például tabletta formájú gyógyszerek kifejlesztéséhez.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/herpesz-genek