Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A sör vagy a bor csábít inkább nagyivásra?

Gyakrabban isznak rohamokban a fiatal sörfogyasztók – állapították meg a zürichi egyetem kutatói az alkoholfogyasztási szokásokat vizsgálva.

A svájci férfiak közel egyharmada választja a sört, amikor alkoholt fogyaszt. Sokkal kevesebben, csupán öt százalékuk borivó. A zürichi egyetem kutatói azt vizsgálták, kimutatható-e valamilyen összefüggés az egyes alkoholtartalmú italok szeretete és a kockázatosabb alkohol-, illetve kábítószer-fogyasztási szokások között. Az egyetem kutatói a Lausanne-i Egyetemi Kórház szakértőivel karöltve 5 400 húsz év átlagéletkorú férfit kérdeztek meg kérdőívek segítségével egy országos kohorsz vizsgálat keretében.

Eredményeikből az derült ki, hogy a kifejezetten sörkedvelő férfiak kockázatosabb alkoholfogyasztási magatartást mutattak, mint azok, akiknek nincs kifejezetten kedvenc alkoholtartalmú itala. A sörösök havonta legalább egyszer isznak egyszerre legalább hat alkoholos italt, ami a meghatározás szerint a rohamivás kategóriájába tartozik, vagy hetente legalább 21 alkoholtartalmú italt fogyasztanak. Ezek a sörfogyasztók nagyobb valószínűséggel dohányoznak napi rendszerességgel, heti egynél többször fogyasztanak marihuánát, vagy próbáltak ki az elmúlt 12 hónapban valamilyen tiltott szert. Ezzel szemben a boros férfiak mértéktartóbbak a tiltott szerek fogyasztása terén.A sörkedvelés és a kockázatosabb alkohol-, illetve kábítószer-fogyasztási szokások közötti összefüggésre több lehetséges magyarázat is lehet. Meichun Mohler-Kuo, az Institute of Social and Preventive Medicine munkatársa szerint a sör viszonylag olcsó, ezért a fiatalok megengedhetik maguknak. Ráadásul a sör népszerűbbnek számít a bulikon vagy a koncerteken, ahol elterjedtebb a kockázatos anyagfogyasztás.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/alkoholfogyasztasi-szokasok