Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

MRI-vel is kimutatható a diszlexia

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) munkatársai kapcsolatot találtak az agyban a nyelvet leképező régió nagysága, és az óvódás korú gyermekek olvasás előtti szegényes készségei között.

A Journal of Neuroscience oldalain megjelent tanulmány új lehetőségeknek nyithat utat, melynek segítségével a mágneses rezonancia képalkotó (MRI) a diszlexia korábbi diagnózisát teheti lehetővé, így segítve, hogy minél hamarabb megkezdődhessen az érintett gyermekekkel való speciális foglalkozás. A munkacsoport 2011-es megállapításai szerint a diszlexiában (szegényes olvasási készség) szenvedőknél az egyik agyi köteg (fasciculus arcuatus) fejletlenebb – ez a képlet biztosítja a beszédközpont (Boca-terület) és a nyelvi értés központja (Wernicke) közötti kapcsolatot. Eddig kétséges volt, hogy vajon a kisebb köteg oka, vagy eredménye a diszlexiának.

Most Elizabeth Norton és munkatársai 1000 óvodás gyermeket tanulmányoztak, akiknél már megkezdődtek azok a gyakorlatok, melyek a későbbiekben az olvasás kifejlődését segítik elő. Az agyi feltérképezésben résztvevő gyermekek közül 40-nél jelentkeztek nyelvértési problémák (vagyis az elhangzott információk saját szavakkal történő visszaadásának nehézsége), melyek diszlexiára utalhatnak. Megállapították, hogy a rendellenességekkel kapcsolatban áll a fasciculus arcuatus fejletlensége.


A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/diszlexia-mri