Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Mérhető a szívroham és a stroke kockázata?

Az MR-vizsgálat értékes eszközként szolgálhat a szívroham és az agyi érkatasztrófa kockázatának meghatározására a cukorbetegekben.

A diabétesz a vércukor koncentrációjának megemelkedésével járó anyagcserebetegség. Jelenleg mintegy 347 millió cukorbeteg él világszerte, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a diabétesz 2030-ra a hetedik leggyakoribb halálokká fog előlépni. A cukorbetegekben gyorsabban zajlik az érelmeszesedés, vagyis az artériafalak megvastagodásának folyamata, ami a súlyos kardiológiai és cerebrovaszkuláris események, például a szívroham és a stroke nagyobb gyakoriságát eredményezi. Az ilyen nemkívánatos mellékhatások kockázatát tekintve azonban jelentős eltérések mutatkoznak a cukorbetegek között.

Az utóbbi években a teljes test MR-vizsgálat ígéretes eszközzé vált a diabéteszes páciensek szív-érrendszerének kivizsgálásában. „A teljes test MR egyik legnagyobb előnye ebben a betegpopulációban az, hogy maga a technika nem jár sugárbehatással, és a test nagyobb területét lehet lefedni kockázatnövekedés nélkül, különösen fiatalabb betegekben” – magyarázta Fabian Bamberg, a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem szakértője. „Az MR-vizsgálattal tehát kiértékelhető a betegségteher teljes testre kiterjedő mértéke, ami klinikailag még nem nyilvánvaló.”

Dr. Bamberg és munkatársai 65 diabéteszes beteg részvételével vizsgálták a teljes test MR-vizsgálat prediktív értékét a súlyos kardiológiai és cerebrovaszkuláris események előfordulása tekintetében. A betegeket kontrasztanyagos teljes test MR-vizsgálatnak vetették alá. Hatvanegy páciens esetében állt rendelkezésre utánkövetési adat. Az átlagosan 5,8 éves utánkövetés után 14 beteg tapasztalt súlyos kardiológiai és cerebrovaszkuláris eseményt. Azok a betegek, akikben a teljes test MR-vizsgálat vaszkuláris elváltozást mutatott ki, három év múlva a súlyos kardiológiai és cerebrovaszkuláris események 20 százalékos kumulatív kockázatának, hat év múlva pedig 35 százalékos kumulatív kockázatának voltak kitéve. A normális teljes test MR-vizsgálati eredményekkel rendelkező betegek közül senki sem tapasztalt súlyos kardiológiai és cerebrovaszkuláris eseményt. Az eredmények Dr. Bamberg szerint azt bizonyítják, hogy a teljes test MR-vizsgálat a diabéteszes betegek esetében pontos diagnosztikai eszköz lehet, amely felgyorsíthatja a hatékony kezelések megkezdését a magas kockázatú betegekben. A cikk a Radiology szaklap internetes kiadásában jelent meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/mrrel-szivbetegseg