Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Házi gyógymódok hatékonyságát igazolták

A Channel 4 új tévéműsorában egy orvoscsoport bemutatta, hogy néhány népi gyógymód, például a szemölcsre használt szövet ragasztószalag, a bőrbetegségek ellen használt zabos fürdő, valóban hatékony lehet.

Egyesek esküsznek az efféle kuruzslószerekre a hétköznapi panaszok kezelésében. Ilyen többek között a WD-40 kenőanyag is az ízületi gyulladásra, vagy az anyatejivás fertőzések ellen. Ezeket a gyógymódokat korábban nem vizsgálták tudományosan, a Channel 4 Health Freaks című műsorában azonban kontrollált kísérletekkel próbálták meghatározni hatékonyságukat. Dr. Ellie Cannon nyugat-londoni családorvos, aki szintén tagja a szokatlan házi praktikákat tesztelő orvoscsoportnak, így nyilatkozott: „Tudjuk, hogy az emberek gyakran használnak ragasztószalagot szemölcsökre, és a kísérleteink azt bizonyították, hogy bizonyos mértékben használ. Egy esetben például teljesen elmúlt a szemölcs.” A műsor egyik szereplője elmesélte, hogy nyolc évig küzdött a szemölccsel, mire végül kipróbálta a szövet ragasztószalagot (duct tape), ami eltüntette a bőrbetegséget.

A kísérletben a résztvevők egy része szövet ragasztószalagot, a többiek Elastoplastot használtak.  Dr. Cannon hozzátette, további kutatásokra lesz szükség annak megállapítására, pontosan mitől hatékony a ragasztószalag, mert ez a mostani kísérletből nem vált világossá. Ráadásul nem konzisztens kezelés, nem mindenki esetében válik be. A műsorban részt vevő orvosok azt feltételezik, hogy a ragasztószalag vagy elzárja a szemölcsöt az oxigéntől, vagy az öntapadós anyag valamilyen immunválaszt vált ki a szervezetben. A műsor első részében ezen kívül az anyatejivás fertőzés elleni hatását, valamint a pikkelysömör elleni zabos fürdő hatékonyságát is vizsgálták. Az anyatej az eredmények szerint kevésbé hatékony, mint gondolták, a zabos fürdő viszont nyújt némi segítséget a pikkelysömör ellen. Az orvosok eredményeik összegzésében azt is elmondták, hogy a „gyógymódok” közül sokat a placebo hatásnak köszönhetünk, ami azt jelenti, hogy a beteg azért gyógyul meg, mert hisz abban, hogy valamilyen csodaszert kapott betegségére.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/hazigyogymodok