Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Ideális étrend negyvenen túliaknak

Egy több mint tízezer nő adatait vizsgáló kutatás szerint azok, akik mediterrán étrenden élnek, 40 százalékkal nagyobb eséllyel maradnak egészségesek 70 éves koruk után is. A diéta sajátossága a sok zöldség, gyümölcs, hal és olívaolaj, a kevés vörös hús és telített zsírsav.

Az eredmények szerint tehát azok a középkorú hölgyek, akik a mediterrán étkezési szokásokat követik, egészségesebb és hosszabb életnek örvendhetnek. A rengeteg zöldség, gyümölcs és hal csökkenti a leggyakoribb krónikus betegségek és fizikai problémák kockázatát. Az ilyen táplálkozás számszerűleg kétötödével növeli az egészség megőrzésének esélyét 70 éves korra. „Kimutattuk, hogy a minőségi étrend a középkorúaknál erősen összefügg a jó egészségi állapot és közérzet esélyével, valamint az egészséges, hosszú élettel” – mondta Cecilia Samieri, a Harvard Egyetem és a Bostoni Női Kórház munkatársa. „A fizikai, kognitív és mentális épség megőrzése jelentősebb motiváló erőt jelenthet az étrend megváltoztatására, mint a hosszú élet vagy egy-egy krónikus betegség elkerülésének ígérete” – tette hozzá a szakértő. Az adatok alapján az „egészségesen öregedők” aránya sokkal magasabb volt a mediterrán diétát folytatók körében, ám a teljes mintában mindössze 11 százalékos volt a hányaduk.

Samieri és kollégái több mint 10 000 nő adatait vették górcső alá, akik közül mind az ötvenes éveik közepén, vagy a hatvanas éveik elején jártak, illetve 1984 és 1986 között részt vettek az egészségügyi dolgozókat érintő széleskörű kutatásban. Ugyanazokat a résztvevőket átlagosan 15 évvel később is megkérdezték az egészségi állapotukról. A szakértő elmondta, hogy a mediterrán diéta jellegzetessége a magas gyümölcs, zöldség, hüvelyes és teljesgabona-fogyasztás, míg feldolgozott hústermékből és vörös húsokból sokkal kevesebbet tartalmaz. Mértékletes alkoholfogyasztás és az egyszeresen telítetlen zsírsavak magasabb aránya jellemzi, utóbbinak legfőbb forrása az olívaolaj. Samieri úgy véli, hogy a mediterrán étrend hasonlóan jótékony hatású lehet a férfiak egészségére is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/mediterran-kozepkoru