Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Édesanyjától kapott új térdszalagot

Egy síbalesetet szenvedett, 11 éves brit kislány térdszalagjait az édesanyából vett szövettel pótolták.

A 11 éves Erin Howett 2011-ben, egy lappföldi síelés alkalmával szenvedett balesetet. Az édesanyja, Penny (37) szolgáltatott donorszalagokat, melynek következtében meggyógyult a kislány. A brit sebészek által végrehajtott beavatkozás volt az első sikeres szalagátültetés Európában, és a módszer új perspektívákat nyithat a térdszalagszakadás kezelésében.

Közvetlenül a baleset után a család nem ijedt meg: Erin úgy gondolta, hogy rövid idő múlva újra síelhet. Azonban mivel az érintett térd továbbra is duzzadt és fájdalmas volt, konzultáltak a Hampshire-i Kórház ortopéd-sebészeivel, akik megállapították, hogy a térd elülső keresztszalagja szakadt el, melynek szerepe alapvető a láb forgatásában és a végtag stabilizálásában. A statisztikai adatok szerint a fiatalok egyre nagyobb hányadában jelentkezik ilyen jellegű sérülés, minden egyes évben 600-ból egy egyén érintett.

A jelenleg leginkább bevett kezelés során a hátizmokból nyernek ki inakat, és azzal pótolják a sérült szalagokat. A másik lehetőség egy hozzátartozó donorból nyert szövet (így minimalizálható a kilökődés kockázata), mely technikát Ausztráliában húsz éve próbáltak ki. Ez utóbbit végezték el végül idén augusztusban Erinnel és Pennyvel. Az édesanya keresztszalagjaiból 6-8 perc alatt távolították el a szükséges anyagot, mintegy 2-3 cm-es bemetszésen keresztül. A beültetés során előbb kimetszették a sérült szalagot, majd az új szalaggal kötötték össze a combcsontot és a lábszárcsontot.

Azonban nem volt zökkenőmentes az előkészítés, ugyanis mintegy 18 hónapba telt, míg Erin megkapta az átültetéshez szükséges összes speciális engedélyt. Ezt a fajta ortopédiai beavatkozást amúgy sem szokták ilyen fiatal korban elvégezni, ugyanis negatívan hathat a csontok és ízületek növekedésére, azok torzulását okozva. Mindazonáltal három hónappal később úgy tűnik, Erin térdízületének működése közel áll a normálishoz.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/anyjaterdszalagja