Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Édes segítség: ne hiányozzon a táskájából!

Tömött buszon utazik és úgy érzi, mintha még az ég is náthás lenne körülötte? Kapar a torka, fátyolos a hangja vagy ideges fáradtság gyötri? Hamar megkönnyebbülést szerezhet magának, ha mindig a táskájában tart néhány olyan cukorkát, amelyek bevált gyógynövények hatóerejével segítenek elejét venni a bajnak.

Emlékszik? Nagyanyánk retiküljében mindig volt egy zörgős cukorkás zacskó, amelyből az unokáknak előkotorhatott néhány szem gyógycukorkát, ha megfáztunk, fájt a torkunk, köhögtünk, vagy „csak úgy”, vigaszképpen, ha nem sikerült valami, netán hisztis rosszkedv fogott el valamelyikünket. A gyümölcs-, menta-, pemete-, vagy mézízű cukorkákat ugyan a gyógyszerkönyvek régen nem tartják nyilván, de – különösen torokfájás, köhögés csillapításában – máig népszerűek, elismerten hatásosak. A több évszázada ismert gyógycukorkák modern változatai speciális eljárásokkal készülnek, hogy a felhasznált gyógynövények jótékony hatóanyagait kíméletes oldószerek alkalmazásával minél teljesebben megőrizzék. Azért is érdemes ezeket az egyszerű szereket újra felfedezni, mert – sok gyógyszerrel ellentétben – antibakteriális hatásukat éppen ott fejtik ki, ahol a baj elkezdődik, fokozzák a méregtelenítéshez szükséges nyáltermelődést, ezért például a szájüreg és a garat enyhe fertőzéseinek kivédésére meglepően hatékonyak. Nézzünk egy-két példát!

Apró vitaminbomba: a csipkebogyó

A csipkebogyó évszázadok óta az egyik legismertebb gyógynövény, sokoldalúan használható fel az immunerősítéstől a meghűlések kezelésén át egészen a vizelethajtásig, az értisztításig, sőt, még hangulatjavító hatást is tulajdonítanak neki. Hatékonyságát antioxidánsainak és flavonoidjainak, gazdag C-, E-, B- és K-vitamin tartalmának köszönheti, amely növeli a szervezet ellenálló képességét. A jellegzetes piros bogyókból hagyományosan szörp, lekvár, szárítva tea készül. A csipke-cukor nemcsak kellemes ízű édesség, hanem bőséges C-vitaminforrás, meghűléses időszakban fertőtlenítő, lábadozás idején roboráló, immunerősítő, méregtelenítő hatású gyors segítség is.

A népi gyógyászat „csodanövénye”: a gyömbér

A gyömbér elsősorban fűszerként használatos, de a népi gyógyászatban is számon tartják megfázás, hörghurut enyhítésére, gyulladáscsökkentőként és a szervezet ellenállóképességének erősítőjeként. Illóolaja csökkenti a nyálkahártyák irritációját, nemcsak légúti fertőzések, hanem emésztési zavarok (puffadás, hasmenés, hányinger, stb.) enyhítésére ajánlják, sőt memóriajavító hatást is tulajdonítanak neki. A gyömbérből készült termékek különleges, fűszeres ízét megszerethetik, jótékony hatását élvezhetik azok is, akik a cukorkák hagyományos ízvilágában esetleg eddig nem találták meg az ínyükre valót.

A torokfájás, száraz köhögés ellensége: a zsálya

A zsálya természetes gyulladáscsökkentőként igen régóta ismert gyógynövény. A zsálya kivonata rendkívül sok hatóanyagot tartalmaz: illóolajat, cserzőanyagokat, flavonoidokat, melyeknek köszönhetően rendkívül széles körben, a legkülönbözőbb bántalmakra alkalmazható. Fertőtlenítő, összehúzó hatása jótékonyan enyhíti a szájüregi és garatfertőzéseket, így az aftát, az íny- és torokgyulladást. Nemcsak helyileg hat: segíti, serkenti az emésztést, erősíti és nyugtatja az idegrendszert is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/gyogycukorka