Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Új remény a reumásoknak

Új reményt adhat az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknek annak a gyógyszernek a sikere, amely a jelek szerint lassítja a betegség előrehaladását, és enyhíti a tüneteit.

A kutatás eredményei szerint a sarilumab nevű gyógyszert szedő betegek mozgásképessége javult, és kisebb mértékű gyulladást tapasztaltak az ízületeikben. A kéthetente egy injekcióból álló kezelés lelassítja a gyógyíthatatlan betegség előrehaladását. A Daily Express napilap arról számolt be, hogy a kutatásban 1200 aktív, közepes-súlyos reumatoid arthritiszben szenvedő beteg vett részt, akik nem reagáltak a jelenleg rutinnak számító metotrexát kezelésre. A sarilumab közel 20 százalékkal javította a résztvevők állapotát.

A Sanofi és a Regeneron gyógyszergyártók által kifejlesztett új gyógyszer a gyulladást kiváltó interleukin 6 nevű fehérje gátlása révén fejti ki hatását. Azokban a betegekben, akik kéthetente egyszer 200 milligrammos dózist kaptak a Sarilumbából a metotrexát mellett, hat hónap múlva 66 százalékkal enyhültek a reumatoid arthritisz tünetei. A 150 milligrammos dózist kapott betegek tüneteik 58 százalékos enyhülését tapasztalták. A mellékhatások között fertőzésekről és az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin szintjének emelkedéséről számoltak be. A kutatók és az orvosok mérföldkőként értékelték az új gyógyszert a reumatoid arthritisz elleni küzdelemben. A sarilumab sikere újabb lépéssel vitte közelebb a gyógyszert a gyártáshoz. Ha hivatalosan is jóváhagyják, a készítmény 10 év múlva kerülhet a patikákba.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/izulet-injekcio