Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Fáj, görcsöl a lába? Ez is oka lehet!

A perifériás artériás betegség (PAD) a perifériás erek szűkületét jelenti – azokét, amelyek a szíven kívül helyezkednek el. Ez a gyakori keringési probléma emberek tízmillióit érinti világszerte.

A perifériás artériás betegség okozója érelmeszesedés, amiért az erek belső falán képződő zsírlerakódás felelős – ez korlátozza a vérkeringést, illetve „keményíti” az ereket. Az érelmeszesedés a szívet és az egész testet érintheti. A perifériás betegséggel küszködők a kezdeti stádiumokban talán semmilyen tünetet nem tapasztalnak.

A leggyakoribb korai tünet a lábakban jelentkező diszkomfortérzet fizikai aktivitás esetén, beleértve a járási fájdalmat, a feszülést, az elnehezülést, a görcsöket és a gyengeséget is. Előrehaladottabb stádiumban kritikus vérkeringési zavar – amit nyugalmi helyzetben is fájdalommal jár –, valamint sebesedés léphet fel. A kezeletlen sebek akár sejtelhalást okozhatnak. A perifériás artériás betegséget gyakran nem diagnosztizálják.

Fontos, hogy amennyiben valaki a PAD tüneteit tapasztalja magán, forduljon mielőtt orvoshoz, mert a probléma növeli a szívroham és a stroke kockázatát, viszont kezelhető. A túlsúllyal küszködők, a cukorbetegek és a dohányzók még nagyobb veszélyben vannak. A Lancet című szakfolyóiratban idén megjelent kutatás alapján a perifériás artériás betegek száma negyedével nőtt csupán tíz év alatt, elsősorban az alacsony jövedelmű országokban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/pad-betegseg