Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Ellie három végtagját vesztette el, de úszik, lovagol

A paralimpián szeretne részt venni a brit kamaszlány, aki az agyhártyagyulladást túlélve visszatért a lovagláshoz.

A most tizenhárom éves Ellie Bishop öt évesen kapott agyhártyagyulladást. Amikor kórházba került, az orvosok azt mondták szüleinek, hogy csupán 30 percre van a haláltól, és élete megmentéséhez amputálniuk kellett térd felett minkét lábát, az egyik karját, és megmaradt karjának kézfejét. Ellie megszokta, hogy mozgáskorlátozottan kell élnie az életét, és megőrizte az agyhártyagyulladás előtt űzött hobbijait. Most azt reméli, hogy indulhat a paralimpián díjlovaglásban.

Ellie édesanyja, Karen Dunnaway, így nyilatkozott lánya elszántságáról: „Annyi mindenen ment keresztül, és nagyon eltökélt, hogy normális életet éljen. A lovaglás a szenvedélye, már a betegsége előtt is lovagolt, és mindenképpen újra nyeregbe akart szállni.” Mindössze tizenkét hónappal a betegsége után készíttettek neki egy személyre szabott nyerget, és újra el is kezdett lovagolni.

Ellie 2006-ban betegedett meg. Miután hányni kezdett és felszökött a láza, a szülei elvitték a háziorvoshoz, aki vírusfertőzésre gyanakodott. Néhány óra múlva azonban a kislány karján és lábszárán foltos kiütések jelentek meg, és szülei bevitték a Sandwell Kórházba. Az orvosok agyhártyagyulladást és vérmérgezést állapítottak meg, és azonnal átszállították a North Staffordshire-i Egyetemi Kórházba, ahol a hármas amputációval tudták csak megmenteni az életét. Ellie most hetente legalább háromszor lovagol Mollie nevű lován, és szívesen úszik és főz.

Chris Head, a brit Meningitis Kutatási Alapítvány szakértője így nyilatkozott az esetről: „A védőoltások már majdnem kiirtották az agyhártyagyulladás és a szepszis számos típusát, ennek ellenére még mindig valós veszélyt jelentenek, ezért mindenkinek érdemes ismernie a tüneteiket, és az ösztöneire hallgatva azonnal orvoshoz fordulni, ha erre gyanakszik.”

A bakteriális agyhártyagyulladás (meningitisz) korai jelei közé tartozik az izom, az ízületek vagy a végtagok fájdalma, a szokatlanul hideg kéz- vagy lábfej, a reszketés, és a sápadt vagy foltos bőr. Ezeket követően gyakran jelentkezik heves fejfájás, láz, hányinger, hányás és általános rosszullét. A betegség előrehaladtával a beteg aluszékonyságot, zavartságot, görcsöket, az erős fénytől való félelmet, nyakmerevséget, szapora légzést és olyan bőrkiütést tapasztalhat, amely üvegpohárral történő nyomásra nem halványul el.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/egy-vegtag